Дома Живот Експертите се согласија: Една особина е пресудна за опстанокот на љубовната врска,...

Експертите се согласија: Една особина е пресудна за опстанокот на љубовната врска, знаете ли која?

655
0

Довербата, разбирањето и љубовта се само некои од важните состојки за среќна врска или брак. Ако ги прашате експертите кој е најважниот квалитет кој гарантира долгорочна љубовна среќа, тие ќе се сложат дека тоа е емпатијата.

Емпатијата може да се дефинира како способност да се разберат чувствата на другите луѓе, да се идентификуваат со нив и да се споделат чувствата со другите. Тоа е срцето на секоја врска и без него поединците не можат вистински да се поврзат едни со други.


До овие сознанија дојде д-р. Џон Боулби и сор. Мери Ајнсворт го истражува однесувањето на бебињата и нивните родители. Истражувањата покажаа дека децата чии родители не биле сочувствителни подоцна во животот имале проблеми со поврзувањето со другите, особено во контекст на романтични врски.

Човечките суштества се создадени да градат врски и емпатијата им е многу важна. Ако една личност не сочувствува со друга, тоа испраќа порака дека не ја почитува. Врската потоа станува нестабилна и на крајот се распаѓа.

Емпатијата е важна и кај двата пола, но истражувањата покажуваат дека жените се инстинктивно поемпатични. Токму затоа во врските често се чувствуваат како да не се доволно сакани. Емпатијата може да се развие, а обидот да се изгради оваа важна човечка особина кај мажите се смета за позитивен чекор во вистинската насока кон подобра и подобра врска, потврди студијата на Американската психијатриска асоцијација со истражувачи од Харвард и колеџот Брин Мор.

Дури и ако мажот не е сочувствителен, неговата желба да сочувствува со партнерката ќе ја направи посреќна и позадоволна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име