Дома Здравје Едноставни совети кои ќе го подобрат вашето здравје: Еве што треба да...

Едноставни совети кои ќе го подобрат вашето здравје: Еве што треба да следите

627
0

Едноставни совети кои ќе го подобрат вашето здравје: Еве што треба да следите

На Светскиот ден на здравјето, Институтите за здравје и безбедност на храна низ светот составија неколку едноставни совети кои ќе ви помогнат да го зачувате и подобрите целокупното здравје.

Светскиот ден на здравјето, кој секоја година се одбележува на 7 април, има исклучително значење во глобалниот календар на здравствени настани, а се одвива под покровителство на Светската здравствена организација.

Секоја година, одбележувањето на овој ден ни носи можност да ги истакнеме најважните здравствени предизвици, да ги промовираме достигнувањата во областа на здравството и да иницираме акции насочени кон намалување на здравствените нееднаквости ширум светот.

„Овогодинешната тема „Мое здравје, мое право“ го нагласува основното право на секој поединец на достоинствен живот, при што здравјето е особено истакнато како основен дел од човековите права“.

Во време кога се соочуваме со бројни предизвици како пандемии, климатски промени, економски кризи и социјални неправди, борбата за пристап до квалитетна здравствена заштита станува уште поважна.

За да можете да го достигнете вашиот целосен потенцијал и да придонесете за заедницата, од клучно значење е да се грижите за вашето здравје на вистински начин.

Неколку едноставни, но многу важни совети за зачувување и подобрување на вашето здравје, меѓу другото, се:

Редовните лекарски прегледи и посетите на лекар може да откријат потенцијални здравствени проблеми во рана фаза, што овозможува навремено лекување и превенција на посериозни заболувања и редовни контроли за спречување на компликации на основната болест. Не чекајте да се појават симптомите, одвојте време за превентивни прегледи во текот на годината.

Балансирана исхрана – Исхраната богата со овошје, зеленчук, цели зрна и здрави масти е од суштинско значење за одржување на оптимално здравје. Обидете се да избегнете прекумерна потрошувачка на преработена храна и шеќер.

Редовната физичка активност игра многу важна улога во одржувањето на нашето здравје: Физичката активност не само што го зајакнува телото, туку и го подобрува расположението и го намалува ризикот од разни болести, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес и депресија.

„Секако, овде е важен редовниот и квалитетен сон како клуч за закрепнување на телото и мозокот“.

Во морето од негативни информации на кои секојдневно сме изложени, а кои негативно влијаат на нашето физичко и ментално здравје, многу е важно да се најдат здрави начини за справување со стресот , како што се медитација, длабоко дишење, вежбање или поминување време со најблиски.

“Не заборавајте дека вашето здравје е вашето најважно богатство. Нека Светскиот ден на здравјето биде потсетник дека работиме секој ден на зачувување и подобрување на нашето здравје. Со заеднички напор и поддршка, можеме да создадеме поздрав и посреќна иднина за сите нас“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име