Дома Психолошки совети Една непожелна особина ве прави паметна личност

Една непожелна особина ве прави паметна личност

480
0

Неодлучноста се смета за непожелна особина, но истражувањата покажуваат дека тоа може да доведе до попаметни одлуки.

Размислувате што да нарачате во кафуле, на работа не знаете да решите проблем на најдобар начин, сакате да одите на одмор но не можете да одлучите каде… Ако разбирате за што зборуваме за, вие не сте сами: ова е вообичаена особина. Додека некои ќе донесат одлука во секунда, други ќе се борат со опциите. Исто така, оваа особина може да доведе до анксиозност, но и да има позитивно влијание – да не заштити од чести грешки, а штом таквата личност ќе донесе одлука, често е многу попаметна. Експертите велат дека е попаметно да размислите пред да донесете одлука отколку да избрзате до заклучок.

Исто така, постои начин да се измери колку сте неопределени, а во исто време потребно е да одговорите на прашања каде што давате одговор од 1 (не се согласувам) до 5 (целосно се согласувам):

Се обидувам да го одложам донесувањето одлуки

Имам проблем да го планирам слободното време
, често се грижам дали ќе донесам погрешна одлука
, донесувањето одлуки за безопасни работи изгледа дека одзема премногу време.

Користејќи ја оваа табела, психолозите покажаа дека прекумерната неодлучност често е производ на перфекционизам. Перфекционистите се плашат дека со погрешна одлука доаѓа и срамот, па затоа често ќе го одложат донесувањето одлука додека не се уверат дека одлуката е правилна.

Фрустрацијата предизвикана од одолговлекувањето може да биде пречка за среќата, оние кои имаат висока оценка на споменатиот прашалник се помалку задоволни од животот, покажува студијата спроведена на Универзитетот во Холандија од психологот Ерик Расин.

Амбивалентност
Ако вашите мисли се често контрадикторни, се чувствувате растргнати помеѓу две одлуки, веројатно сте амбивалентни (често во два ума). Доказ за тоа доаѓа од работата на научниците Јана-Марија Хохнсбен и Ирис Шнајдер од Германија. Како што веројатно сте сфатиле, на амбивалентните луѓе им треба многу време да размислуваат, но експертите велат дека тие се помалку склони кон пристрасност при донесување одлуки.

Нивното истражување открива дека таквите луѓе се помалку склони кон тенденција да го игнорираат контекстот во нечие однесување, на пример кога некој ќе падне веднаш ќе помислите дека личноста е несмасна (внатрешен фактор). Тие прво ќе мислат спротивно – подот бил лизгав (надворешен фактор)

Акцијата како приоритет
Нивното истражување би можело да биде добра вест доколку сте нетрпеливи за донесување одлука. „Мора да се поттикне особина како што е амбивалентноста. Тоа може да ни ја даде потребната пауза, да сигнализира дека нешто е важно и дека треба да одвоиме време за да ја донесеме вистинската одлука“, наведуваат авторите на студијата.

Проблемот настанува кога работите не се во рамнотежа, ако човек сака да се препушти на долгорочно размислување, чувството може да го совлада. Едноставен чекор кон донесување побрза одлука е да го ограничите времето што треба да размислите сами. Во зависност од проблемот со кој се соочувате, Хонсберн советува да размислите за разделување на една задача на неколку помали.

Можеме да заклучиме дека се има добри и лоши страни и дека неодлучноста може да не доведе до поправилна одлука. Она што треба да го научите е дека штом ќе ви послужи таа особина, оставете ја на страна и не размислувајте повеќе за тоа.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име