Дома Психолошки совети Еден необичен симптом може да биде ран знак на Алцхајмерова болест, велат...

Еден необичен симптом може да биде ран знак на Алцхајмерова болест, велат научниците

421
0

Еден необичен симптом може да биде ран знак на Алцхајмерова болест, велат научниците

ТЕШКОТО вртење при одење може да биде ран знак за Алцхајмерова болест, предупредуваат научниците. Како што пишува Дејли Мејл, научниците од Универзитетот во Лондон споредиле 31 здрав помлад човек со 36 здрави постари лица и 43 пациенти со благо когнитивно оштетување за да добијат увид во раните знаци на овој тип на деменција.

Како што објаснија авторите на споменатата студија, од сите три групи луѓе било побарано да ја извршат задачата додека носат очила за виртуелна реалност. Тие пешачеа по рута водена од нумерирани конуси составени од две прави патеки, а резултатите покажаа дека луѓето со благо когнитивно оштетување постојано ги преценуваа свиоците во патеката и имаат поголема варијабилност во нивното чувство за насока.

д-р. Андреа Кастењаро, еден од водечките автори на најновата студија, рече дека веќе постојат докази дека проблемите со навигацијата се еден од најраните знаци дека лицето може да има Алцхајмерова болест.

„Овде додадовме дека постојат специфични аспекти на навигацијата во Алцхајмеровата болест кои се конкретно нарушени“, објасни тој. „Откривме дека луѓето со рана Алцхајмерова болест постојано ги преценуваат вртењата на даден пат и покажуваат зголемена варијабилност во нивното чувство за насока.

Како што објаснуваат лекарите, Алцхајмеровата болест е прогресивна, дегенеративна болест на мозокот во која акумулацијата на абнормални протеини предизвикува смрт на нервните клетки. Ова им пречи на предавателите кои ги носат пораките и предизвикува мозокот буквално да се намалува. Повеќе од пет милиони луѓе страдаат од оваа болест во САД, каде што е шеста водечка причина за смрт, а повеќе од еден милион Британци ја имаат.

Како што умираат мозочните клетки, функциите што ги обезбедуваат се губат. Ова вклучува меморија, ориентација и способност за размислување и расудување. Во просек, пациентите живеат пет до седум години по дијагнозата.

Други симптоми вклучуваат краткорочно губење на меморијата, дезориентација, промени во однесувањето или расположението и неможност самостојно да се извршуваат секојдневните задачи како што се јадење или одење.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име