Дома Здравје Еве кога да се грижите за утринската кашлица

Еве кога да се грижите за утринската кашлица

654
0

Еве кога да се грижите за утринската кашлица
Може да се случи да почнете да кашлате веднаш штом ќе се разбудите. Постојат многу причини за ова и, за среќа, во повеќето случаи тие не се сериозни


Повременото кашлање, а потоа започнува нов работен ден. Утринската кашлица веднаш по будењето може да сокрие разни болести, повеќе или помалку загрижувачки.

„Генерално, рефлексот на кашлица не е болест, туку физиолошки механизам кој служи за одржување на проодноста на дишните патишта. Затоа, тој е важен предупредувачки знак со кој телото предупредува дека нешто не работи правилно во респираторниот систем. “, објаснува д-р Алесандро Занаси, претседател на италијанската асоцијација за истражување на кашлица. Дури и сосема здрава личност, без познати белодробни заболувања и без акутна респираторна инфекција, може да има силна утринска кашлица која е обично сува и може да биде придружена со чувство на гребење во грлото – додава тој и објаснува кои се најчестите причини за утринската кашлица.

  1. Премногу сув воздух

Утринската кашлица често е предизвикана од ниската влажност во околината каде што спиеме.

„Доколку спалната соба не е доволно проветрена, а воздухот во неа е премногу сув, слузокожата на носот и бронхиите се сушат, се иритираат и како резултат на тоа почнуваме да кашламе“, објаснува д-р Занаси. Во спалната соба, идеалното ниво на влажност е помеѓу 40 и 60 – ова може да се провери со хигрометар и на крајот нивото на влажност може да се подобри со инсталирање на електричен овлажнител.

„Подеднакво е важно телото да се одржува добро хидрирано: како што пиеме вода за да ја смириме кашлицата, треба да ја пиеме и во текот на денот за да ја одржуваме мукозната мембрана постојано влажна“, советува експертот.

  1. Пушење

Кај пушачите, присуството на кашлица е речиси константно поради континуираната иритација предизвикана од чадот на мукозните мембрани во респираторниот систем. Забележано е дека утринската кашлица кај пушачите на возраст меѓу 40 и 55 години е често почетен симптом на хронична опструктивна белодробна болест, прогресивна белодробна болест во која всушност се комбинираат две болести: хроничен бронхитис или хронично воспаление на бронхиите и белодробен емфизем. предизвикува неповратно уништување на алвеолите.
„Како да се создаваат „дупки“ во белите дробови, повеќе или помалку големи и многубројни, кои ја намалуваат површината за размена на гасови, односно делот од ткивото каде што се апсорбира кислородот и се излачува јаглерод диоксид“, опишува др. Занаси. Затоа, кај пушачите, особено кај оние на споменатата возраст, утринската кашлица секогаш треба да се испитува со помош на спирометрија, безболен преглед кој го мери капацитетот за дишење и може да ја открие дијагнозата на хронична опструктивна бронхопневмопатија пред да се појават симптомите.

  1. Горушица – жегавица

И гастроезофагеалниот рефлукс (горушица или чувство на печење во градите е главниот симптом на рефлукс, т.е. враќање на стомачната киселина во хранопроводникот) може да предизвика кашлица наутро, која обично е придружена со дисфонија, промена на гласот што станува рапав, а има потреба од често кашлање.

„Во тој случај, појавата на утринска кашлица е тесно поврзана со исхраната од претходната вечер: ако вечерата била исклучително обилна и фаворизирала појава на рефлукс, наутро ќе се појави кашлица. Во спротивно, овој рефлекс нема да се појави. “ – истакнува експертот за кашлица. Оваа форма на рефлукс се нарекува атипична бидејќи не вклучува враќање на кисела содржина, печење во грлото и други симптоми на гастритис. Единствени симптоми се утринската кашлица и дисфонијата, кои се јавуваат само во „критичните“ денови, односно кога храната претходната вечер била таква што поттикнувала рефлукс.

  1. Алергија

Особено за време на променливите сезони, утринската кашлица може да биде поврзана со алергија која го зафаќа респираторниот тракт и предизвикува, меѓу другите симптоми, течење на носот.
„Ноќе во лежечка положба слузот се задржува и се акумулира, па наутро чувствуваме потреба да го исфрлиме вишокот секрет. Во овој случај кашлицата не е сува туку продуктивна“ – истакнува д-р Занаси. . За точна дијагноза, неопходно е да се направи таканаречениот „Прик тест“, кој се состои од ставање различни алергени во контакт со кожата: капка од секој се става на кожата на подлактицата, нежно прободувајќи ја со стерилна ланцет. Можен позитивен наод се препознава по појавата на мали меурчиња со чешање локализирани на местото на контакт на алергенот со кожата во рок од 15 минути.

„Кога ќе се утврди алергија, најефикасната превенција се состои во целосно елиминирање на алергените или во усвојување корисни стратегии за ограничување на ширењето на алергените, како што е темелно чистење на местото каде што спиеме“, советува д-р Занаси. Во случај на алергија на полен, многу е тешко да се постигне целосна елиминација на алергенот бидејќи тоа би значело да не се излегува од дома и секогаш да се држат прозорците затворени, така што првата линија на терапија се базира на антихистаминици, кои треба да се земаат под надзор на лекар.

  1. Има нешто што иритира во околината

Некои луѓе додаваат есенцијални масла и парфеми на навлажнувачите. Иако можеби имаат пријатен мирис, некои работи кои испаруваат може да ја иритираат слузницата на грлото и да не кашлаат веднаш штом ќе се разбудиме наутро.

Кога да се грижите
„Доколку утринската кашлица се јавува периодично или трае повеќе од 15 до 20 дена без јасна причина, треба да се направи специјалистички преглед за да се открие што се крие зад кашлицата“, вели д-р Занаси. Иако на пазарот има многу лекови за кашлица кои ветуваат ублажување и запирање на непријатната кашлица, избегнувањето да се бара причината за кашлицата не е добра идеја.

„Подобро е да се открие што се крие зад кашлицата и да се одреди најдоброто решение за секој поединечен пациент, имајќи предвид дека соодветната дневна хидратација и навлажнување на просторот се најдобрата почетна точка за се“, заклучува експертот за кашлица д-р Занаси.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име