Дома Интересно Еве зошто имаме два од некои органи: бубрези, бели дробови, очи, уши…

Еве зошто имаме два од некои органи: бубрези, бели дробови, очи, уши…

3495
0

Еве зошто имаме два од некои органи: бубрези, бели дробови, очи, уши…
Дали сме свесни дека човекот може да преживее и без некои негови органи, или делови од други? Згора на тоа, тоа не се мали капацитети, што значи дека природата се обидела да ни го олесни опстанокот


Една од многуте работи за човечкото тело што не ја цениме доволно е тоа што има голем резервен капацитет. Имено, нашите органи имаат повеќе „резерви“ отколку што на повеќето од нас некогаш ќе им требаат, пишува d. Роберт Х. Шмерлинг, од издаваштвото за здравје на Харвард.

„Како нашите тела да се дизајнирани со идејата дека можеби ќе ни треба помош во случај на болест или повреда. И еве го: кога сè оди добро, ние се раѓаме со два здрави бубрези, а не само со еден.

И бубрезите не се единствениот пример. Па зошто сме „изградени“ со природни „дупликати“? А кои се деловите од телото кои можат да откажат, и дали има „замена“?

Најверојатниот одговор е еволуцијата: раните луѓе со генетски состав што произведува органи со „вишок“ капацитет биле подобро способни да преживеат, да напредуваат и да се размножуваат од видовите што не биле така изградени. Како резултат на тоа, поверојатно е дека гените поврзани со дополнителен капацитет на органи – односно два бубрези наместо еден – ќе бидат пренесени на идните генерации.

Во меѓувреме, предците кои немале толку многу резерви можеби не преживеале доволно долго за да се репродуцираат, па затоа не биле толку успешни во пренесувањето на нивните гени. Во текот на илјадници години, оваа моќ на природна селекција резултираше со тоа што современите луѓе имаат „резервна“.

Еве делумна листа на органи каде што има „резерва“:

Очи: Со едното око можете да бидете совршено здрави, иако можеби немате перцепција за длабочина и пошироко видно поле што го имате со две. Дури и губењето на двете очи не води директно до лошо здравје, иако слепилото носи предизвици и влијае на квалитетот на животот. Покрај тоа, студиите покажуваат дека значително оштетување на видот може да го зголеми ризикот од Алцхајмерова болест.

Уши: Иако две уши ни овозможуваат да лоцираме звуци од сите правци, губењето на слухот во едното или двете уши не влијае веднаш на целокупното здравје. Како и со губењето на видот, квалитетот на животот може да се намали со губење на слухот. Како и кај губењето на видот, неодамнешните студии покажуваат дека луѓето со оштетен слух се изложени на зголемен ризик од развој на когнитивни проблеми.

Црева: Релативно големи делови од тенкото и дебелото црево може да се отстранат без големо влијание врз здравјето. Всушност, целото дебело црево може да се отстрани без да се скрати животниот век на една личност, иако може да следи честа дијареа или други симптоми. Отстранувањето на дел од цревата е релативно честа операција (на пр. за рак на дебелото црево) и не го скратува животниот век.

Бубрези: Повеќето луѓе можат да живеат совршено добро со само еден бубрег. Затоа луѓето можат да донираат бубрег на некој на кој му е потребен. Сепак, преостанатиот бубрег мора да работи понапорно, а ризикот од идна бубрежна инсуфициенција донекаде се зголемува. Покрај тоа, повреда, инфекција или друга болест што го зафаќа преостанатиот бубрег може да предизвика бубрежна инсуфициенција побрзо од вообичаеното.


Бели дробови: Кога е потребно, може да се отстрани цело белодробно крило, а можете да се потпрете на другиот и да функционирате доста добро. Белите дробови најчесто се отстрануваат поради тумори, понекогаш поради инфекција или емфизем.

Црн дроб: Релативно голем дел од црниот дроб може да се отстрани (под претпоставка дека остатокот од црниот дроб е здрав) бидејќи има толку многу „резервно“ ткиво на црниот дроб и органот има способност да се регенерира. ткивото на црниот дроб и органот имаат способност да регенерира.

Дали ова значи дека многу делови од нашето тело се неповратно потрошни, а некои не се? Можеби. Ако размислуваме само за преживување, можеме да сметаме дека многу делови од телото се потрошни, но би можеле да преживееме без слезината, најголемиот дел од црниот дроб, очите, ушите, еден бел дроб, еден бубрег и некои други делови од телото. Згора на тоа, милиони луѓе ширум светот го должат своето преживување токму на овој факт, а донаторите на органи можат да им помогнат на оние кои имаат потреба и да продолжат да живеат нормално .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име