Дома Живот Дремката попладне има многу придобивки, но еве колку треба да трае за...

Дремката попладне има многу придобивки, но еве колку треба да трае за да не се соочиме со уште поголем замор

1157
0

Наоѓањето време за кратка дремка може да има многу придобивки

Спиењето попладне има тенденција да ја зголеми концентрацијата, будноста и да го подобри вашето расположение. Клучот за дремење е да го одржувате кратко, 10 до 20 минути, за да не одите предалеку со циклусот на спиење, што може да направи да се чувствувате повеќе уморни отколку пред да заспиете.

Кога дремете од 10 до 20 минути, влегувате во првата, а понекогаш и во втората фаза од спиењето. Сосема е доволно да ве освежи. За време на здрав сон, вашето тело има можност да ги заврши сите пет фази од циклусот на спиење неколку пати, што за повеќето здрави возрасни лица се повторува на секои 90 до 110 минути. Кога влегувате во подлабок сон, вашиот мозок станува помалку чувствителен на надворешни стимули, што го отежнува будењето и поголема веројатност да се чувствува уморен.

Придобивките од попладневната дремка

Го подобрува учењето.
Дремењето во текот на денот може да ги подобри вештините за учење. Не само што дремењето го подобрува фокусот и меморијата, што може да ви помогне да научите и да ги задржите информациите, туку студиите откриле и дека способноста за учење нови информации се подобрува веднаш по дремката.

Намален крвен притисок
Новото истражување покажува дека пладневната дремка може значително да го намали крвниот притисок. Резултатите од студијата презентирана на Годишниот научен состанок на Американскиот колеџ за кардиологија во 2019 година покажуваат дека пладневната дремка е исто толку ефикасна во намалувањето на крвниот притисок како и другите промени во животниот стил, како што се намалување на потрошувачката на сол и алкохол. Студијата покажа дека дремките го намалуваат крвниот притисок во просек за 5 mm Hg, пренесува Healthline.

Подобро расположение
Дремењето во текот на денот може да го подобри вашето расположение. Кратката дремка го зголемува нивото на енергија и ви помага да го надминете попладневниот пад.

Несакани ефекти од дневна поспаност
Иако се покажа дека дремењето нуди бројни здравствени придобивки, исто така може да предизвика несакани ефекти. Дремките кои надминуваат 20 минути може да ја зголемат инерцијата на спиењето, правејќи да се чувствувате уморни и дезориентирани. Еве што се случува кога ќе се разбудите од длабок сон. Исто така, предолгото спиење попладне или предоцна во денот може да го отежне добар сон. Ова е уште полошо за луѓето со несоница кои веќе имаат проблеми со спиењето ноќе.

Колку долго треба да спиеме попладне?
Ограничувањето на дремката на 10 до 20 минути може да направи да се чувствувате повнимателно и освежено. Повеќе од тоа, особено подолго од 30 минути, веројатно ќе ве остави да се чувствувате слабо, уморно и поуморно отколку пред да заспиете.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име