Дома Здравје ДОКТОРКАТА Наталија предупреди:

ДОКТОРКАТА Наталија предупреди:

514
0

ДОКТОРКАТА Наталија предупреди: Ако не пиете доволно ВОДА, срцето не може правилно да пумпа КРВ, ова води до смртоносна БОЛЕСТ!

Луѓето кои не пијат доволно вода секој ден ги зголемуваат шансите да добијат смртоносна болест.

Експертите тврдат дека доволен внес значи шест до осум чаши дневно, а се што е под тоа го зголемува ризикот од срцева слабост.
Срцева слабост се јавува кога срцето не може правилно да пумпа крв низ телото, обично поради тоа што станало слабо или вкочането. Тоа е долгорочна состојба која обично се влошува со текот на времето. „Слично на намалувањето на внесот на сол, пиењето доволно вода и хидрираноста се начини за поддршка на нашето срце и може да помогне да се намалат долгорочните ризици од срцеви заболувања“, рече д-р Наталија Дмитријева, водечки автор на новата студија.

Д-р Димитријева, истражувач во Националниот институт за здравје на САД, предводеше тим кој проучуваше речиси 12.000 возрасни Американци.


Тие биле на возраст меѓу 45 и 66 години. На почетокот на студијата, тие немале срцева слабост, дијабетес или дебелина.
Околу 1.366 (11,56 проценти) подоцна развиле срцева слабост, што е почеста со возраста. Тимот ги процени нивоата на натриум во крвта, кои се зголемуваат кога нивото на течности кај една личност е ниско. Нормалниот опсег за серумскиот натриум е помеѓу 135 и 146 милиеквиваленти на литар (mEq/L).

Го намалува ХОЛЕСТЕРОЛОТ, го штити ЦРНИОТ и го намалува ПРИТИСОКОТ за еден час


Но, оние со нивоа околу 143 mEq/L во средна возраст имале 39 отсто зголемен ризик од срцева слабост, во споредба со оние со пониски нивоа. За секои 1 mEq/L зголемување на серумскиот натриум од нормалното, шансите за дијагноза се зголемуваат за пет проценти. Податоците исто така покажаа дека оние постари од 70 години со ниво на натриум од 143 mEq/L имале 62 отсто поголеми шанси да развијат лево вентрикуларна хипертрофија – задебелување на срцето.


Раните наоди сугерираат дека добрата хидратација може да помогне да се спречи или забави прогресијата на промените во срцето што може да доведат до срцева слабост. Течностите – без разлика дали се работи за вода, чај или тиква – се неопходни за голем број телесни функции, вклучително и помагање на срцето ефикасно да пумпа крв.

Одржувањето на хидратацијата е неопходно за поддршка на функцијата на крвните садови, а со тоа и на циркулацијата. Истражувачите препорачаа дневен внес на течности од 6-8 чаши (1,5-2,1 литри) за жени и 8-12 чаши (2-3 литри) за мажи.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име