Дома Здравје Доколку планирате да ослабете, во никој случај не користете…

Доколку планирате да ослабете, во никој случај не користете…

636
0

Доколку планирате да ослабете, во никој случај не користете…
Сепак, авторите додаваат дека е потребно дополнително истражување.

Луѓето треба да избегнуваат да користат алтернативни засладувачи за контрола на тежината, велат експертите од Светската здравствена организација.

Нискокалорични или безкалорични засладувачи се користат наместо шеќер за засладување на храната и пијалоците и може да се најдат во производи вклучувајќи десерти и готови оброци, колачи, пијалоци, гуми за џвакање и паста за заби.

Многу луѓе исто така додаваат такви засладувачи во сопствената храна и пијалоци како алтернатива на шеќерот. Но, новите упатства од Светската здравствена организација (СЗО) ги охрабруваат луѓето да не користат засладувачи без шеќер (NSS) како алатка за управување со тежината, пишува германската новинска агенција dpa.

Конзумирањето на слободни шеќери е поврзано со зголемување на бројот на луѓе со прекумерна тежина, како и со зголемување на бројот на случаи на дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести, рак и расипување на забите.

Со фокус на намалување на внесот на шеќер, СЗО рече дека постои „зголемен интерес за засладувачите без шеќер како можна алтернатива“.

Поради способноста на вештачките и природните засладувачи да обезбедат сладок вкус без калории, некои тврдат дека тие можат да помогнат во спречување на прекумерна тежина или дебелина. Но, други сугерираат дека тие би можеле да го зголемат ризикот.

Како резултат на тоа, СЗО презеде преглед на студии кои ги испитуваа ефектите на таквите засладувачи.

Севкупно, експертите на СЗО испитуваа податоци од 283 студии спроведени на возрасни, деца, бремени жени или мешани популации.

Резултатите сугерираат дека „употребата на засладувачи без шеќер не дава никаква долгорочна корист во намалувањето на телесните масти кај возрасни или деца“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име