Дома Здравје Доколку го забележите ОВА на вашата кожа, не го игнорирајте

Доколку го забележите ОВА на вашата кожа, не го игнорирајте

550
0

Доколку го забележите ОВА на вашата кожа, не го игнорирајте: Веднаш одете на лекар, последиците можат да бидат ОЗБИЛНИ.

Иако се многу минијатурни, овие инсекти можат да предизвикаат огромна штета на луѓето.

Лајмската болест е мултисистемска заразна болест предизвикана од Borrelia burgdorferi. Може да бидат зафатени сите органи, а најчесто: кожата, нервниот систем, зглобовите и срцето.


Претставува бактериска инфекција која се пренесува преку заразени крлежи преку човечки каснувања. Тие обично можат да се закачат на кожата под пазувите, препоните и другите делови од телото.

Многу луѓе не ни чувствуваат кога ги каснува крлежот, а кога ќе се појават симптомите, многумина се слични на други болести, па дури можат да ги сокријат своите траги.

Кога ќе го забележите, веднаш одете кај професионалец за да го отстраните и потоа видете за неколку дена дали ќе се појават вашите симптоми.
Симптоми:
Осип,
замор,
болки во мускулите,
оток во зглобовите,
несоница,
слаба концентрација и други поврзани симптоми.
Во повеќето случаи, луѓето закрепнуваат од првата фаза, а ако сè уште имате симптоми по земањето антибиотици, тоа се нарекува синдром на пост-Лајмска болест.
10-20% од пациентите со Лајмска болест го доживуваат овој синдром, а причината е непозната.

Превенција од каснување од змија ѕвечарка е можна само ако не одите во природа, паркови, шуми, што значи дека е невозможно секогаш да бидете заштитени.

ЧИСТЕТЕ ГО ОРГАНИЗМОТ ЗА САМО ЧЕТИРИ ДЕНА

Носете удобна облека, долги и посветли бои и внимавајте да избегнувате неискосени површини. По престојот во природа. Внимателно направете преглед на кожата. Темелно четкајте ја косата и истуширајте се.

Потребна е и честа контрола на домашните миленици. Доколку навистина дојде до каснување, отстранувањето на крлежот треба да се остави на стручно лице, што значи контактирање на лекар во првите 24 часа од каснувањето од крлежот – вели д-р Драгаш, изјави за Блиц.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име