Дома Здравје Добро е еднаш годишно да се прават 6 прегледи

Добро е еднаш годишно да се прават 6 прегледи

5356
0

Добро е еднаш годишно да се прават 6 прегледи

Задолжителен е редовен систематски преглед, нагласуваат лекарите.

Превентивните систематски прегледи овозможуваат навреме да се откријат смртоносните и опасни болести и да се започне со терапија додека болеста се уште е во почетна фаза.

Рано откриените болести се излечиви во голем број случаи. Лекарите велат дека овие 6 прегледи мора да се прават најмалку еднаш годишно:

  1. Ултразвук на дојка

Ултразвукот на дојката е неинвазивна дијагностичка метода која со помош на ултразвучни бранови дава податоци за телото, односно структурата на дојката и структурата во пазувите и е од драгоцено значење.

Овој преглед го покажува ткивото на дојката и може да открие дури и бенигни промени како што се едноставни цисти кои не предизвикуваат симптоми на болеста и не бараат понатамошен третман освен редовно следење.

  1. Тест за окултно крварење во столицата

Тестот за окултно крварење во столицата треба да биде вклучен во редовниот годишен систематски преглед заради превенција и рано откривање на рак на дебелото црево. Овој тест покажува крварење од дигестивниот тракт, иако тоа не е видливо со голо око. Редовното тестирање ја намалува смртноста од колоректален карцином. Се препорачува за сите луѓе кои се постари од 50 години.

  1. Испитување на тироидната жлезда

Испитувањето на тироидната жлезда (ултразвук и хормонален статус) е многу важен како дел од систематскиот преглед бидејќи тироидната жлезда регулира многу процеси во телото.

Дисфункција на тироидната жлезда доведува до бројни здравствени проблеми и нарушување на квалитетот на животот.

  1. Мерење на коскената густина

Дензитометријата е многу важен преглед, особено за жените во менопауза, поради појавата на намалување на коскената густина – остеопенија и остеопороза. Овој преглед ја проценува содржината на минерали во коските.

  1. Колоноскопија

По 45-та година се препорачува преглед на дебелото црево – колоноскопија и преглед на горниот дел од дигестивниот систем – гастроскопија. Гореспоменатите прегледи се препорачуваат и за лица чии членови на семејството боледувале од колоректален карцином или рак на желудникот.

  1. Испитување на бенки

Кртовите се бенигни промени на кожата, но тие можат да се претворат во опасен малигнен меланом, кој е во пораст. Иако повеќето бенки се бенигни, појавата на нова бенка или ненадејна промена на постоечка бенка кај возрасен може да бидат знаци на меланом. Затоа, многу е важно еднаш годишно редовно да се проверуваат бенките кај дерматолог, а еднаш месечно да се прави самопреглед на кожата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име