Дома Психолошки совети Деменција и Алцхајмерова болест – која е разликата помеѓу овие две состојби

Деменција и Алцхајмерова болест – која е разликата помеѓу овие две состојби

1926
0

Деменција и Алцхајмерова болест – која е разликата помеѓу овие две состојби

Научниците и лекарите известуваат дека злоупотребата на термините Алцхајмерова болест и деменција го загрозила напредокот во клиничката нега, истражувањето и развојот на терапии
деменција
Алцхајмеровата болест е најчеста причина за деменција.
Според експертите, еден од предизвиците во лекувањето и следењето на состојби како што се Алцхајмерова болест, деменција , когнитивно оштетување… не е само во конкретната болест, туку и во терминологијата. Неконзистентната, погрешна употреба на термини како Алцхајмерова болест и деменција го загрози напредокот во клиничката нега, истражувањето и терапевтскиот развој, велат тие.

Што е деменција?
Деменцијата е состојба во која проблемите со меморијата или други видови на размислување му отежнуваат на човекот самостојно да ги извршува секојдневните активности. Тоа може да биде предизвикано од различни болести кои влијаат на мозокот, а Алцхајмеровата болест е најчеста причина за деменција. Алцхајмеровата болест започнува во мозокот многу години пред да почнат да се појавуваат симптомите.

Раните, првите симптоми се благи и затоа не треба да спречат никого да ги извршува своите вообичаени дневни активности. Дури подоцна симптомите стануваат доволно сериозни за да се наречат „деменција“. Други вообичаени причини за деменција вклучуваат васкуларни заболувања, кои спречуваат крвта правилно да стигне до мозокот, и болест на телото на Леви . Како и кај Алцхајмеровата болест, овие болести се развиваат во мозокот во текот на многу години. Тие на крајот доведуваат до васкуларна деменција и деменција на телото Lewy.

Што предизвикува деменција и кои се симптомите?
Деменцијата е група на симптоми. Тоа е предизвикано од разни болести кои го оштетуваат мозокот. Деменцијата е прогресивна, што значи дека симптомите на почетокот може да бидат релативно благи, но со текот на времето се влошуваат, а најчести се:

губење на меморијата
збунетост и потреба од помош при секојдневните задачи
проблеми со јазикот и разбирањето
промени во однесувањето.
Деменцијата е прогресивна, што значи дека симптомите на почетокот може да бидат релативно благи, но со текот на времето се влошуваат.

Што е Алцхајмерова болест?
Алцхајмеровата болест е најчеста причина за деменција. Тоа е физичка болест која го оштетува човечкиот мозок. Започнува многу години пред да почнат да се појавуваат симптомите, а првите симптоми на Алцхајмерова болест се благи и не го спречуваат човекот самостојно да ги извршува секојдневните активности. Оваа состојба се нарекува благо когнитивно оштетување. Често во оваа фаза не е можно со сигурност да се каже дека симптомите на една личност се предизвикани од Алцхајмерова болест, бидејќи може да има многу други причини.

На крајот, Алцхајмеровата болест предизвикува толку многу оштетување на мозокот што лицето развива деменција. Технички, овој тип на деменција се нарекува „Алцхајмерова деменција“. Сепак, повеќето луѓе, вклучувајќи ги и здравствените работници, едноставно ја нарекуваат „Алцхајмерова болест“.

За повеќето луѓе, Алцхајмеровата болест започнува во и околу делот од мозокот одговорен за меморијата. Меѓутоа, кај некои поретки типови на деменција, болеста започнува во различен дел од мозокот и на тој начин предизвикува различен сет на симптоми. Оваа состојба се нарекува „атипична Алцхајмерова болест“. На пример, задната кортикална атрофија е предизвикана од Алцхајмерова болест во задниот дел на мозокот и главно предизвикува проблеми со видот.

Што предизвикува Алцхајмерова болест?
Причините за Алцхајмеровата болест се многу сложени, но еден клучен дел е акумулацијата на две супстанции во мозокот наречени амилоид и тау. Кога условите во мозокот не се соодветни, тие се собираат заедно за да формираат ситни структури наречени плаки и заплеткувања. Тие му отежнуваат на мозокот да работи правилно. Со текот на времето, болеста предизвикува одредени делови да станат помали. Исто така, ја намалува количината на важни хемикалии потребни за испраќање пораки низ мозокот. Засега не постои лек за Алцхајмеровата болест. Сепак, третманите можат привремено да ублажат некои симптоми или да ја забават нивната прогресија кај некои луѓе.

Кои се главните видови на деменција – и што ги предизвикува?
Васкуларната деменција е вториот најчест тип на деменција предизвикана од проблеми со снабдувањето со крв во делови од мозокот.

Деменција на Lewy : Телата на Lewy се мали групи на протеини кои се акумулираат во мозокот. Кога тоа ќе се случи, се јавува болест на телото Леви. Постојат два главни типа:

Деменција со тела на Луи : Кога првите знаци на болеста на Леви тело се симптоми на деменција, состојбата е позната како „деменција со тела на Луи“

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име