Дома Интересно Делфини – факти кои можеби не сте ги знаеле

Делфини – факти кои можеби не сте ги знаеле

378
0

Делфините се неверојатни. Тие се социјално вешти, интелигентни, агилни, радосни и разиграни суштества кои споделуваат многу емоционални сличности со луѓето. Има импресивен опсег на различни видови делфини и сите тие имаат свои уникатни идентитети и карактеристики!

Овие шармантни и прекрасни животни претставуваат позитивна слика за китовите во светот, не влеваат страв кај луѓето и не постои човек кој барем еднаш во животот не сакал да плива со делфини. Тие се едни од најинтересните животни во светот, кои ги обожаваат сите генерации, од мали деца до постари.

Факти за делфините кои можеби не ги знаете:

Делфините имаат флексибилна леќа и се верува дека нивниот вид е исто толку добар под морето како и над морето. Меѓутоа, додека се под морето, делфините исто така користат ехолокација за да ги комплетираат информациите за нивната околина.

Делфините никогаш не спијат. Едната половина од нивниот мозок е секогаш будна, а по два часа активност се префрла на другата половина.

Старите Римјани користеле делфини за да им помогнат во риболовот и ги тренирале да ги туркаат рибите во мрежите.

Освен луѓето, делфините се единствениот вид на животно што развива природна форма на дијабетес тип два.

Мажјаците собираат морска трева од која прават букет цвеќе и ја носат на својата сакана женка.

Делфините имаат способност да препознаваат, паметат и решаваат проблеми, што ги прави едно од најинтелигентните суштества на планетата.

Делфините можат да бидат среќни, тажни, па дури и лути. Исто така, има голем број случаи каде што станале лоши спомени и им се одмаздувале на луѓето.

Неодамнешните истражувања покажуваат дека делфините имаат свои имиња и дека можат да се нарекуваат „по име“ (секој одговара на различен свиреж).

Делфинот Мауи или попото е најзагрозениот вид на делфини. Останати се помалку од 50.

Делфините и луѓето имаат долга заедничка историја, која датира од античките времиња кога рибарите и морнарите гледале разиграни делфини како скокаат од водата. Денес, овие прекрасни животни се соочуваат со бројни предизвици и закани за нивните живеалишта. Тоа вклучува:

Загадување на океаните и реките,

Промена на температурите на океаните,

Тешкотии со наоѓање плен,

Опасни интеракции со рибари и чамци.

Човештвото има уште многу да учи од и за овие морски цицачи. Колку се точно интелигентни? Која е иднината на овие видови? Ова се важни прашања на кои ќе треба повеќе истражување за да се одговори.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име