Дома Здравје Дали 37 степени е нормална телесна температура или живееме во заблуда?

Дали 37 степени е нормална телесна температура или живееме во заблуда?

7914
0

Дали 37 степени е нормална телесна температура или живееме во заблуда?

Кога инфекцијата ќе го нападне нашето тело, клетките на имунолошкиот систем брзо реагираат за да откријат опасните бактерии и вируси.


Овој процес ги стимулира пирогените супстанции кои ја зголемуваат телесната температура. Кога имаме треска, хипоталамусот, делот од мозокот одговорен за регулирање на температурата на телото, делува како термостат, ја подига температурата за да му помогне на имунолошкиот систем да се бори против инфекцијата, објаснува д-р Пол О’Рурк од Универзитетот Џон Хопкинс.

Нормалната телесна температура варира од личност до личност, но просечното човечко тело на возрасен човек се одржува на околу 37 степени Целзиусови. Кога температурата ќе надмине 38 степени, таа се смета за покачена, а покачената температура може да биде корисна во борбата против бактериите и вирусите, бидејќи ја отежнува нивната репродукција.

Експертите, како д-р Кити О’Хара од Универзитетот Дјук, препорачуваат одмор и следење на симптомите за просечна инфекција.

БРЧКИ НА ВРАТОТ И ДЕКОЛТЕТО – УСПЕШНО ЗАСТЕГНЕТЕ ГИ СО ЕДНОСТАВНИ МАСКИ КОИ ЌЕ ГИ НАПРАВИТЕ САМИ ДОМА

Доколку постои загриженост или симптомите продолжат, се препорачува посета на лекар. Во зависност од возраста, одредени лекови како ибупрофен може да помогнат во намалувањето на температурата, а се препорачува и ладење и пиење ладни течности.

Важно е да се напомене дека подигањето на телесната температура бара дополнителна енергија и се советува одмор за да може телото ефикасно да се бори против инфекцијата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име