Дома Здравје Дали те болат колената? Спречете го артритисот со само една важна промена

Дали те болат колената? Спречете го артритисот со само една важна промена

343
0

Губењето тежина и намалувањето на индексот на телесна маса може да ја забави, одложи или дури и спречи состојбата наречена артритис на коленото, според најновото истражување.

„Откривме дека колку повеќе килограми губите, толку се поголеми придобивките за спречување на артритис на коленото“; вели авторот на студијата д-р Сци. Аманда Саинсбери, експерт за дебелина.

Како пример, наведе таа, ако човек има 120 килограми, а ослабе 20 килограми, сигурно ќе има двојно поголем бенефит од оној што изгубил 10 килограми. Резултатите од студијата беа објавени во списанието „Arthritis & Rheumatology“.

Кога површината на зглобната ‘рскавица ќе се истроши, односно се „троши“, коските се во контакт една со друга и доаѓа до триење, што предизвикува болка и вкочанетост во зглобот на коленото и секако ќе влијае на тоа колку сте мобилни. Остеоартритисот или артрозата на зглобовите е хронична, воспалителна, дегенеративна болест при која постепено се влошува зглобната ‘рскавица, а со тоа и целиот зглоб.

Оваа состојба е најчеста форма на артритис. Остеоартритисот може да се подели на примарен и секундарен . Кај примарниот (идиопатски) остеоартритис, постои стареење и постепено влошување на ‘рскавицата, додека секундарниот остеоартритис е резултат на други состојби како што се фрактури, повреди на ‘рскавицата и лигаментите, воспалителни и метаболички заболувања, инфекции или нарушувања на механичката оска.

Според Центрите за контрола и превенција на болести, артритисот влијае на животот на околу 32 милиони возрасни луѓе само во Америка, а често се јавува кај луѓе постари од 50 години, но и кај млади луѓе. Бидејќи не постои лек за оваа состојба, лекарите ќе советуваат физикална терапија, операција или употреба на лекови. Здравата исхрана и слабеењето се исто така важни за да се намали притисокот врз зглобовите, да се ублажи болката и да се забави оштетувањето на зглобовите.

Студијата покажа дека намалувањето на индексот на телесна маса може да влијае на остеоартритисот на коленото. Со цел да се потврди ова, експертите ја анализираа состојбата на колената на возрасни пациенти кои учествуваа во три независни студии. Сликите од прегледот ги ставија во три категории – луѓе кои немале артритис на почетокот на студијата.

Просечната возрасна група од двете групи (оние кои развиле артритис и оние кои не развиле), а учесниците биле на околу 60 години, околу 60 проценти од испитаниците биле жени. Но, дебелината беше различна во двете групи. Околу 1/3 отсто од првата група биле дебели, додека тоа било случај со 50 отсто од втората група.

По разгледувањето на студиите, тие заклучиле дека превисокиот индекс на телесна маса во периодот од 4 до 5 години е поврзан со развој или влошување на артритисот на коленото, особено на внатрешните зглобови.

ЛУЃЕТО КОИ НЕ СЕ ДЕБЕЛИ ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ПРИДОБИВКИ

Луѓето кои изгубиле вишок килограми ги намалиле шансите за болни промени во зглобовите за 4,76 проценти. Луѓето кои изгубиле до 5 единици индекс на телесна маса ги намалиле шансите за развој на болеста за 22 отсто.

„Слабеењето е издвоено како стратегија за потенцијално спречување или одложување на дегенерација на коленото зглоб “; изјави д-р Зубејир Салис. Експертите кои не учествуваа во студијата ги поздравија резултатите, а исто така и експертот за слабеење д-р Едвардо Гунвалд, кој смета дека времетраењето на студијата и сите проверки што следеле се знак дека се работи за висококвалитетна анализа, но додава дека би го интересирало дали ситуацијата во колената довела до слабеење или обратно. „Зголемената болка во коленото може да доведе до зголемување на телесната тежина и зголемување на индексот на телесна маса.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име