Дома Здравје Дали страдате од несоница и анксиозност? Ако припаѓате на оваа возрасна група,...

Дали страдате од несоница и анксиозност? Ако припаѓате на оваа возрасна група, заборавете на лековите за смирување.

423
0

Дали страдате од несоница и анксиозност? Ако припаѓате на оваа возрасна група, заборавете на лековите за смирување.

Истражувачите откриле дека употребата на бензодиазепини како помагала за спиење е зголемена во последните години во Пекинг.

Во една студија објавена на 17 февруари во JAMA Network Open, истражувачите испитуваа податоци од повеќе од 550.000 амбулантски посети од возрасни поради несоница во установите за примарната здравствена заштита во Пекинг помеѓу 2016 и 2020 година.


Тие вклучуваат само пациенти кои добиле барем еден рецепт за агонист на бензодиазепински рецептори (BZRA), група лекови кои се користат за лекување на несоница и анксиозност. Бидејќи некои од овие лекови се користат и за лекување на анксиозност, истражувачите ги исклучија пациентите на кои им беше дијагностицирана анксиозност или депресија.

Во студијата, истражувачите открија дека вкупната стапка на рецепти на бензодиазепини се зголемила од 34,8 проценти на 62,8 проценти во текот на периодот на студијата. Најголем пораст е забележан кај пациентите над 85-годишна возраст, што се искачи на 68,3 проценти во 2020 година; и на возраст од 75 до 84 години, што се зголемува на 65,4 проценти во 2020 година. Во 2020 година, рецептите на бензодиазепини се зголемуваат со возраста на пациентите. Покрај тоа, на постарите луѓе им биле давани рецепти со слична дневна доза како и на помладите, откриле истражувачите.

Не ги игнорирајте симптомите: Оваа форма на столица може да укаже…


Употребата на бензодиазепин кај постарите лица е поврзана со зголемен ризик од сообраќајни незгоди, падови и скршеници, хоспитализација и смрт. Иако упатствата се против рутинската употреба на бензодиазепини кај постарите лица, забележавме значително зголемување на препишувањето на бензодиазепини кај постарите возрасни и покрај нивната подложност на несакани ефекти поврзани со бензодиазепините.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име