Дома Здравје Дали страдате од главоболки од промената на времето? Можеби токму за ова...

Дали страдате од главоболки од промената на времето? Можеби токму за ова се работи

691
0

Зборувајќи за промените на времето кои се многу нормални денес, често е тешко да се одреди во која сезона сме. Се е поместено, а факт е дека само краткотрајните временски промени влијаат на физичкото здравје, но и на психичкото. Покрај тоа што го менува вашето расположение со текот на времето, може да предизвика и симптоми како што се главоболки и гадење.

Главоболка со барометриски притисок

Главоболките со барометриски притисок се јавуваат по пад, односно промена на барометрискиот притисок. Обично сонцето и топлината се главните карактеристики на високиот притисок, додека ветерот и дождот се синоним за низок притисок. Нашите тела потоа се прилагодуваат во зависност од тоа каков е воздушниот притисок. Сепак, ваквите промени прават да се чувствувате немоќни.

Главоболките со барометриски притисок се еден од најчестите симптоми на непредвидливото време, според д-р Крис Џорџ, општ лекар за glamourmagazine.

Ова се главоболки за кои можете да се сомневате ако ги добивате редовно во време кога надвор е влажно и дождливо. Поради разликата во притисокот надвор и воздухот во вашите синуси, може да се појави болка која може да резултира дури и со гадење, повраќање, чувствителност на светлина и да доведе до вкочанетост на вратот и лицето.

Обидете се да водите дневник за вашите симптоми и како се чувствувате поради промената на времето и запишете ги сите активности кои би можеле да влијаат на зачестеноста на главоболките.

Доколку забележите дека тоа сериозно го нарушува квалитетот на вашиот живот и дека имате потешкотии во функционирањето, задолжително консултирајте се со лекар. Затоа е важно да ја запишете вашата состојба – барем во рок од еден месец – за да ја докажете и кажете вашата состојба што ве мачи.

Како да се ослободите од главоболките поради временските промени?

Прво, работете на тоа да станете свесни за болката што ја чувствувате и да можете навреме да ја прекинете. Колку побрзо го препознаете, толку побрзо ќе го излечите. Покрај лековите против болки, важно е да обрнете внимание и на некои работи со кои можете да си ја олесните оваа ситуација или дури и да ја елиминирате.

  • Олеснете ја болката со лекови против болки. Ако стандардните апчиња што ги користите не помагаат, обидете се да разговарате со вашиот општ лекар кој може да препорача посилна доза или други таблети што ќе ви помогнат побрзо.
  • Останете хидрирани. Ако не пиете доволно течности, вашето тело ќе дехидрира. Задолжително пијте вода и јадете редовни оброци.
  • Бидете активни. Редовното вежбање навистина помага да се држат под контрола овие типови на главоболки. Кога вежбате, ослободувате ендорфин – хормони на среќата, а тоа може само позитивно да влијае на вашата состојба.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име