Дома Здравје Дали сте хронично уморни? Можеби страдате од овој симптом

Дали сте хронично уморни? Можеби страдате од овој симптом

754
0

Синдромот на хроничен замор е медицинска состојба која често се потценува. Тоа може да се влоши со физичка и ментална активност и не се подобрува со одмор, а многумина не ни знаат дека страдаат од оваа состојба, според Fox News .

Првото нешто што треба да знаете е дека хроничниот замор и синдромот на хроничен замор се слични, но со посебни проблеми.

Заедничко им е тоа што симптомите траат повеќе од неколку месеци, дека сонот не се подобрува и дека состојбата се влошува со физичка активност. Синдромот на хроничен замор трае подолго од хроничниот замор и вклучува постојана мускулна слабост.

Истражувачите долго време се обидуваа да ги откријат точните причини за синдромот на хроничен замор, а неколку студии открија слични врски меѓу пациентите. Се покажа дека здравјето на абдоменот игра важна улога во овој проблем и многумина на кои им е дијагностицирана оваа состојба имаат гастроинтестинални проблеми. Покрај тоа, проблем со тироидната жлезда е честа причина.

Оваа состојба може да се појави и како резултат на неколку здравствени проблеми, како што се вирусни инфекции, одредени болести, ослабен имунолошки систем и проблеми со надбубрежните жлезди.

Дијагноза и третман

Не постои единствен тест за да се утврди дали некој страда од хроничен замор и дали има синдром на хроничен замор, но лекарите можат да направат серија тестови за да го утврдат тоа, а медицинската историја и тестовите на крвта исто така помагаат во дијагнозата.

Оваа состојба може да влијае на секого, вклучувајќи ги и децата, а особено изложени се оние со ослабен имунолошки систем или оние кои земале премногу антибиотици.

Ако сте уморни без разлика што добро спиете и не сте под стрес, тогаш треба да побарате помош, особено ако сте се здебелиле, сте вознемирени или депресивни и ако имате проблеми со гастроинтестиналниот тракт. Тогаш е јасно дека паузата нема врска со вашиот животен стил и дека е доволно сериозна што треба да одите на лекар.

Кога ќе се дијагностицира синдромот на хроничен замор, на пациентите им се препишува модифицирана исхрана која треба ригорозно да се придржува, а остатокот од терапијата варира од личност до личност и состојбата што довела до овој синдром.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име