Дома Психолошки совети ДАЛИ СТЕ СТЕ СЛУШНАЛЕ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИСЦРПЕНОСТ? Психотерапевт открива 8 клучни знаци...

ДАЛИ СТЕ СТЕ СЛУШНАЛЕ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИСЦРПЕНОСТ? Психотерапевт открива 8 клучни знаци за оваа скриена состојба!

2679
0

ДАЛИ СТЕ СТЕ СЛУШНАЛЕ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИСЦРПЕНОСТ? Психотерапевт открива 8 клучни знаци за оваа скриена состојба!

Обрнете внимание на овие симптоми кои можат да го загрозат вашето ментално здравје.


Дали чувствувате постојан песимизам и незаинтересираност за вашиот личен живот ? Можно е да страдате од емоционална исцрпеност , што е чувство дека немате повеќе енергија да ги изразите своите емоции, а оваа психолошка состојба се јавува по редовно изложување на стрес.

Експертите тврдат дека постојаното слушање или справување со туѓи трауматски ситуации може да ве остави со трајни последици , бидејќи тоа значи преземање на страдањата на другите.

  • Покажувањето постојано сочувство може физички и емоционално да исцрпува. Оваа постојана изложеност на проблеми може негативно да влијае на менталното здравје и благосостојбата на поединецот – вели Џејд Џејмс, психотерапевт.

Истражувањето на Британската асоцијација за советување и психотерапија покажа дека луѓето кои страдаат од емоционална исцрпеност доживуваат промени во расположението и депресија. Последиците можат да бидат и физички, вклучувајќи замор, несоница, недостаток на апетит и главоболки. Симптомите можат да влијаат и на социјализацијата, бидејќи може да се оддалечите од саканите, велат експертите.

Депресијата и анксиозноста се само некои од симптомите.
Треба да побарате помош ако почувствувате некој од следниве симптоми :


Чувство на отуѓеност, вкочанетост и емоционална дистанца
Губење на интерес за активности во кои некогаш сте уживале
Неможност за извршување на секојдневните задачи/губење на продуктивноста
Промени во расположението
Депресија
Анксиозност
Чувство на напнатост
Замор
Несоница или други нарушувања на спиењето, како што се кошмари
Занемарување на грижата за себе
Изолација или социјална изолација
Недостаток на апетит
Главоболки
Неможност да се одвои професионалниот и личниот живот

Психолозите тврдат дека поголема е веројатноста да ја развиете оваа состојба ако сте во улога во која им помагате на другите. Ова значи дека оние кои работат во емоционално интензивни области како што се домовите за стари лица, болниците и единиците за ментално здравје се изложени на поголем ризик.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име