Дома Здравје Дали понекогаш го слушате чукањето на вашето срце додека лежите? Еве што...

Дали понекогаш го слушате чукањето на вашето срце додека лежите? Еве што треба да знаете

872
0

Лекарот ни објасни зошто луѓето понекогаш го слушаат нивното чукање на срцето додека лежат со главата на перница (или кога се исправени), се чувствуваат како да им пулсира увото и зошто е добро да се оди на лекар во некои ситуации.

Понекогаш нема причина да се грижите, само треба да промените некои навики, како што е изложеноста на премногу стрес или прекумерното консумирање алкохол.

Но, понекогаш тоа може да биде ситуација кога чукањето на срцето што го слушате во вашето уво открива здравствени состојби опасни по живот. На пример, пулсирањето може да открие аневризма, слабеење на ѕидот на крвните садови во мозокот што овозможува да се формира испакнатост на крвниот сад што може да пукне и крвта да се излее во околното мозочно ткиво.

д-р Бранислава Чилиќ, специјалист по семејна медицина од Загреб, прво ни објасни во која ситуација е нормално да се слушне отчукување на срцето во ушите.

 • Кога лежиме со главата на перница, што најчесто се случува навечер кога се премолчуваат голем дел од надворешните звуци, можноста за слушање е далеку поголема. Забележувам дека сега зборуваме за здрави луѓе. Така, потпирањето на главата на перницата го зголемува притисокот од надворешната страна на главата од страната што ја поставивме на перницата и на тој начин ги компресира сите крвни садови (артерии, артериоли, капилари) кои носат крв од срцето до главата. Додека ги компресиравме, им го намалувавме нивото на еластичност, им го менувавме и нарушувавме нивниот тон. Тоа го попречува протокот на крв и предизвикува промена на притисокот кај нив да се слушне – ни изјави докторката.
 • Овој пулсен притисок се пренесува на сите структури и е механизам за прилагодување на циркулаторниот систем на новонастанатата ситуација. Покрај тоа, ние сме во хоризонтална положба, што секако го зголемува протокот на крв низ главата, намалувајќи ја гравитационата сила во крвотокот, додека во стоечка положба, гравитацијата ја влече крвта во долните делови. Бидејќи локацијата на компресија е блиску до увото, кое е чувствително на звуци кои доаѓаат однадвор, но и одвнатре, разбирливо е да го слушаме пулсирањето – додаде таа.

Таа го спореди со болен прст.

 • Слично се случува и кај воспален (воспален) прст, како што е паронихија (инфекција која се наоѓа во пределот околу ноктот). Во овој случај поради воспаление се компресира васкуларната структура и во тој дел од телото го чувствуваме отчукувањата на срцето додека не зарасне прстот или додека не се реши воспалението кое се манифестира со оток, а со тоа и притисокот врз крвните садови – објасни др. Чилиќ и додаде дека начинот на мерење на крвниот притисок при посета на лекар се заснова на истите закони на физиката.

Открила кога да оди на лекар

 • Пулсирањата во увото се слушаат при различни патолошки состојби во увото и надвор од него во седечка или стоечка положба. Има голема разлика ако слушате пулсирања во едното или двете уши. Во двата случаи, многу е важно да се јавите кај матичниот лекар за да се утврди дали има патолошки процес што довел до тоа – објасни таа и наведе неколку примери кога може да се слушнат пулсирања во увото или ушите.
 • при воспаление на средното или внатрешното уво, при компресија на аудитивниот канал со церумен (ушен восок), воспаление и опструкција на Евстахиевата туба, воспаление на аудитивниот нерв.
 • кај болести на васкуларниот систем како што е атеросклероза што доведува до хипертензија, аортна аневризма и други малформации на крвните садови на главата и вратот.
 • кај сите болести кои го зголемуваат интракранијалниот волумен, односно интракранијален притисок – тумори, крварење во мозокот или помеѓу менингите, потрес на мозокот и други трауми на главата и вратот.
 • кај тригеминална невралгија, воспаление на крајниците или плунковните жлезди.
 • при пиење големи количини алкохол, труење со никотин, потоа конзумирање на некои лекови кои го зголемуваат протокот на крв во мозокот, хормони, бременост.
 • при силен стрес, хроничен замор.
 • при некои физиолошки состојби како што се зголемена физичка активност, зголемен притисок што доаѓа однадвор, на пр. летање во авион или лифт, нуркање.
 • Некои од горенаведените состојби можат да бидат опасни по живот, затоа најдобро е да се консултирате со лекар – изјави д-р Бранислава Чилиќ.
Претходна објаваЛекување во сите приватни здравствени установи во Македонија со приватното здравствено осигурување на СН Осигурителен Брокер
Следна објаваДенес е Бадник, голем православен празник пред денот на Христовото раѓање

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име