Дома Живот Дали одложувањето на алармот е штетно за здравјето?

Дали одложувањето на алармот е штетно за здравјето?

521
0

Ако често ја користите опцијата за одложување, не сте сами. Една нова студија покажа дека 57 отсто од возрасните обично остануваат во кревет до вториот, третиот или дури четвртиот аларм.

Научниците за спиење тврдат дека алармите, теоретски, би можеле да ги нарушат нашите циклуси на спиење, што го отежнува будењето, пишува Science alert. Полузаспано, тоа копче за одложување никогаш не изгледа попримамливо, но одложувањето на алармот уште неколку минути само го затишува нашето тело во следниот циклус на спиење, за повторно да го прекине.

И покрај таквата негативност кон одложувањето, тврдите податоци за неговите ефекти се ретки, а повеќето од она што го знаеме на оваа тема доаѓа од студии за однесувања поврзани со спиење или стрес.

„Медицинскиот установа генерално е против употребата на одложување, но кога отидовме да погледнеме какви тврди податоци има, ги немаше“, вели неврологот Стивен Метингли од Универзитетот во Нотр Дам во Индијана, додавајќи дека сега има податоци за да се докаже колку е тоа вообичаено.

Студијата, во која учествуваа 450 возрасни лица, се заснова на податоци снимени во дневните анкети за спиење и од уреди што се носат, и покажа дека жените имаат 50 отсто поголеми шанси да дремнат или да користат дремење од мажите.

Во меѓувреме, оние кои ја користеле опцијата имале помала активност во текот на денот и имале обрасци на спиење кои покажуваат повеќе знаци на нарушување на сонот.

Во предвид беа земени и преференциите за спиење. Откриено е дека „ноќните птици“ почесто го користеле копчето за одложување и генерално биле поуморни, како и помлади луѓе.

Исто така, се покажа дека иако одложувањето може да биде добро за една личност, можеби не е толку добро за друга. Како што покажуваат претходните истражувања, сите ние спиеме различно.

Можеби не е изненадувачки, оние кои го одложиле будењето имале поголема веројатност да ги видат позитивните страни на одложувањето, како што е подобро расположение и чувство на будност потоа. Додека оние кои не го одложија будењето имаат тенденција да не се согласуваат дека овие придобивки се можни.

Главните причини за одложување на алармот беа тоа што не можат да станат од кревет на првиот аларм, затоа што ми е удобно во кревет и затоа што им треба повеќе сон.

Тимот зад студијата не кажа дали одложувањето на алармот е добро или лошо за нас, туку нагласи дека потребата од каков било вид повик за будење веројатно нема да биде добро за нашето целокупно здравје.

Со други зборови, повеќе сон е одговорот, а не помалку користење на копчето за одложување. Спијте редовно, доволно и колку што е можно поневознемирено.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име