Дома Живот ДАЛИ НЕДОСТАТОКОТ НА СОН ПРЕДВРЕМЕ ВЕ СТАРЕЕ: Еве како несоницата влијае на...

ДАЛИ НЕДОСТАТОКОТ НА СОН ПРЕДВРЕМЕ ВЕ СТАРЕЕ: Еве како несоницата влијае на вашето здравје

1276
0

ДАЛИ НЕДОСТАТОКОТ НА СОН ПРЕДВРЕМЕ ВЕ СТАРЕЕ: Еве како несоницата влијае на вашето здравје

За време на спиењето, нашето тело се обновува, храната се вари, калориите се губат и ние сме исполнети со енергија за денот што следи.

Сепак, милиони луѓе ширум светот страдаат од недостаток на сон, а тоа може да има длабоко влијание не само на нашата моментална здравствена состојба, туку и на процесот на стареење и ризикот од развој на разни болести.

Авторот на студијата, Леони Батлер од Институтот Каролинска во Стокхолм, се обиде да истражи како навиките за спиење, или недостатокот од нив, влијаат на природниот процес на стареење.

Во истражувањето учествувале 429 испитаници кои го оцениле своето субјективно чувство на возраст во однос на нивната вистинска возраст, а потоа овие резултати биле споредени со нивните навики за спиење.

Резултатите се изненадувачки. Оние кои спиеле квалитетно секоја вечер се оценувале себеси 5,8 години помлади во просек. Уште поизненадувачки е фактот што секоја немирна ноќ во текот на претходниот месец беше поврзана со чувството на старост како да поминале три месеци.

Луѓето кои најмногу се жалеле на замор додале уште една деценија на нивното чувство за возраст.

Д-р Леони Батлер истакнува дека чувството на екстремен умор е поврзано со чувството на десет години постаро. Посебно е интересно што разликата помеѓу вистинската возраст и чувството на старост станува се поизразена како што влегуваме во триесеттите и потоа.

Овие резултати сугерираат дека недостатокот на сон може да го забрза биолошкото стареење, оштетувајќи ја нашата ДНК.

Невролог прим. Докторот Славко Јанковиќ претходно за К1 спомна дека е идеално да се спие меѓу седум и осум часа непрекинато, ни помалку ни повеќе, бидејќи статистиката покажала дека секое отстапување од ова оптимално време може да го скрати животниот век.

Овие податоци укажуваат на важноста од одржување на здрави навики за спиење со цел да се одржи виталноста и да се забави процесот на стареење.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име