Дали имате дијабетес и сакате подобро да го контролирате шеќерот во крвта? Јадете 5 видови зеленчук
ЖИВОТОТ со дијабетес не значи откажување од вкусни и заситувачки оброци. Напротив, вклучувањето зеленчук богат со растителни влакна, витамини и минерали е еден од најефикасните начини за одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта. Некои зеленчуци се издвојуваат особено затоа што содржат соединенија кои помагаат во регулирањето на гликозата и намалувањето на воспалението, пишува „ Тајмс оф Индија“ .
Ако сакате да ја збогатите вашата исхрана, а воедно да избегнете ненадејни скокови на шеќер, ова се петте најдобри сојузници за дијабетичарите.
Спанаќ
Спанаќот има екстремно ниска содржина на јаглехидрати, содржи само еден грам на чаша сурови листови, но е богат со растителни влакна, магнезиум и калиум, три хранливи материи неопходни за контрола на шеќерот во крвта. Исто така, содржи алфа-липоева киселина, која може да помогне во регулирањето на гликозата.
Неговата најголема предност е неговата разноврсност: може да се додаде во смутија, кратко да се пржи со лук или да се користи како основа за салата. Според студија објавена во Fathom Journal, нитратите во спанаќот можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин и на тој начин да помогнат во стабилизирањето на нивото на шеќер во крвта, пишува Times of India.
Брокула
Експертите се согласуваат дека брокулата е еден од најмоќните сојузници за дијабетичарите. Содржи соединение наречено сулфорафан, за кое е докажано дека го намалува воспалението и ја подобрува контролата на шеќерот во крвта кај луѓе со дијабетес тип 2. Само една чаша варена брокула обезбедува повеќе од пет грама влакна и многу витамини Ц и К.
Истражувањето објавено на платформата Science Direct покажа дека брокулата и сулфорафанот можат да ја намалат инсулинската резистенција и оксидативниот стрес поврзани со дијабетесот.
Пиперка
Шарени и крцкави, пиперките се нискокалорични и богати со витамин Ц, кој помага во намалувањето на нивото на шеќер во крвта. Тие исто така содржат антиоксиданси како бета-каротен и флавоноиди, кои ги штитат клетките од оштетување и воспаление.
Според студија објавена на веб-страницата на Националните здравствени институти на САД, екстрактот од црвена пиперка може да има антидијабетични ефекти, придонесувајќи за подобра рамнотежа на гликозата во телото.
Грав
Гравот е нискокалоричен и богат со растителни влакна, што го прави одличен избор за дијабетичари. Не предизвикува скок на нивото на шеќер во крвта, а е и добар извор на витамин А.
Студија објавена на Research Gate наведува дека зелениот грав може да помогне во регулирањето на дијабетесот тип 2 благодарение на неговите влакна и способноста да инхибираат одредени ензими, иако не се препорачува како примарна терапија, туку како вреден додаток во исхраната.
Карфиол
Карфиолот е богат со витамин Ц, фолна киселина и растителни влакна и припаѓа на семејството крстоцветни растенија, како брокулата. Содржи соединенија кои помагаат во намалувањето на оксидативниот стрес и воспалението, што има позитивен ефект врз нивото на шеќер во крвта.
Благодарение на неговиот благ вкус, лесно се комбинира со разни зачини и јадења, од чорби и пире до здрави основи за пица. Според истражувањата на Националните здравствени институти на САД, карфиолот делува како природен антиоксиданс и може да има антидијабетични ефекти.








