Дома Здравје Дали знаете зошто почесто уринирате кога е ладно?

Дали знаете зошто почесто уринирате кога е ладно?

516
0

Дали знаете зошто почесто уринирате кога е ладно?

Самиот студ се чини дека го тера телото побрзо да го полни мочниот меур. Ова е феномен познат како ладно-индуцирана диуреза.

Еден од начините на кои нашето тело се справува со студот е со стегање на крвните садови околу кожата, така што крвта повеќе циркулира околу нашите органи и е помалку изложена на ниски температури во близина на површината на нашата кожа. Ова е поврзано со тоа зошто вашите прсти почнуваат да трнеат.

Меѓутоа, ако има помалку крв во надворешните делови на нашето тело, тоа значи дека повеќе крв циркулира околу нашите органи. Внатрешно, нашиот крвен притисок е малку повисок отколку што би бил вообичаено, а тоа значи дека нашите бубрези сега ја филтрираат нашата крв малку побрзо отколку што обично би било. Резултатот од тоа филтрирање е, погодувате, урина. Така, нашиот мочен меур се полни порано отколку во нормални околности.

За среќа, диурезата предизвикана од студ е повеќе непријатност отколку проблем. Можеби треба да одите во тоалет пред да излезете на студ, наместо да имате потреба да уринирате неколку минути откако ќе излезете од дома. Запомнете, ова е одговорот на нашето тело на чувството на студ, па ако се облекувате доволно топло, можеби нема воопшто да го предизвикате овој одговор.

Ако постојано ви е ладно, а потоа уринирате повеќе од вообичаено, би можеле да бидете повеќе дехидрирани отколку што мислите. Затоа, ако чувствувате дополнителна жед кога ќе се вратите од долгиот ден на отворено, задолжително пијте многу течности.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име