Дома Живот Дали знаете зошто некои луѓе се леваци?

Дали знаете зошто некои луѓе се леваци?

1141
0

Дури и за време на бременоста на жената, се јавува нерамнотежа во ‘рбетот на бебето што ја одредува доминантната рака.

Дали знаете зошто некои луѓе се леваци?

Кај повеќето луѓе десната рака е доминантна, но во просек секој десетти е левичар. Зошто некои луѓе се десничари, а некои леваци е прашање на кое многу експерти се обидоа да одговорат, но без голем успех.

Сепак, новото истражување можеби откри причина што нема никаква врска со гените или развојот на мозокот. Дали ќе станеме левичари или десничари се решава во утробата и има врска со состојбите во мајчината утроба – таканаречените епигенетски фактори. Исто така, доминацијата на одредена рака не го одредува развојот на мозокот, туку започнува во ‘рбетниот мозок.
Во истражувањето, објавено од меѓународен тим на научници во списанието „E Life“, генската активност во ‘рбетниот мозок била проучувана за време на развојот на фетусот, помеѓу осмата и дванаесеттата недела од бременоста.

Научниците открија дека во овој период се јавува нерамнотежа во внатрешноста на ‘рбетот што ја одредува доминантната рака, пред да се развие моторниот кортекс во мозокот и да се поврзе со’ рбетниот мозок.Нерамнотежата е јасно видлива во деловите на ‘рбетниот мозок одговорни за испраќање сигнали до рацете и нозете.

Иако сè уште не го разбираат целосно механизмот што води до разликата помеѓу левата и десната страна, научниците заклучиле дека генетиката не е одговорна бидејќи не е пронајден генетски механизам за одредување на доминантната страна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име