Дома Живот ДАЛИ ЖИВОТОТ НАВИСТИНА ЛЕТА ПРЕД НАШИ ОЧИ? Скенирањето на мозокот на маж...

ДАЛИ ЖИВОТОТ НАВИСТИНА ЛЕТА ПРЕД НАШИ ОЧИ? Скенирањето на мозокот на маж кој умира откри неверојатни податоци

640
0

ДАЛИ ЖИВОТОТ НАВИСТИНА ЛЕТА ПРЕД НАШИ ОЧИ? Скенирањето на мозокот на маж кој умира откри неверојатни податоци

Што се случува после смртта, како изгледаат последните моменти, дали животот навистина ни „лета“ пред очи и што не чека после последниот здив, се прашања кои многу луѓе ги поставуваат.
Научниците со години се занимаваат со оваа тема, а сега ја решија дилемата – дали умирањето изгледа како процес на заспивање или сме свесни дека исчезнуваме.

  • Умирањето е уникатно искуство за поединецот и нивните најблиски. Има многу повеќе од физиолошки промени кои придонесуваат за искуството на умирање. На пример, личноста на една личност, товарот на болеста, поддршката од семејството и пријателите, времетраењето на терминалната болест и нивната духовност – објаснува д-р Патрик Стил, специјалист за палијативна нега.

Сепак, постојат одредени физиолошки промени кои се случуваат универзално.

– Редовните обрасци на дишење може да се променат. Понекогаш може да биде побрзо од нормалното, а понекогаш и побавно. Во последните денови, може да има периоди каде што има долги празнини помеѓу вдишувањата. Дишењето може да стане бучно на крајот од животот. Тоа е акумулација на отпадни производи, секрети на телото. Често е повеќе вознемирувачки за оние што слушаат отколку за поединецот што умира, опишува Стил.

Организаторот на студијата, д-р Ајмал Земар, неврохирург на Универзитетот во Луисвил, вели дека ова може да значи дека идејата дека животот „лета пред нашите очи додека умираме“ е втемелена во науката.

  • Како неврохирург понекогаш се справувам со загуба. Неописливо е тешко да се пренесе веста за смртта на вознемирени членови на семејството – рече неврохирургот, додавајќи …
  • Нешто што можеме да научиме од ова истражување е следното: иако нашите најблиски имаат затворени очи и се подготвени да не напуштат, нивниот мозок можеби повторува некои од најубавите моменти што ги доживеале во нивните животи – додаде д-р Земар .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име