Дома Живот Дали е подобро да се биде ноќна птица или да се стане...

Дали е подобро да се биде ноќна птица или да се стане рано? Лекарот објасни како овие навики влијаат на здравјето

999
0

Дали спиете до пладне или станувате пред сите соседи?

Постојат два типа на луѓе; оние кои се воодушевени од песната на птиците пред зори и оние кои веднаш ќе станат многу нервозни поради тоа.

Ранобудниците спаѓаат во првата категорија, а пред се сакаат да стануваат рано и веднаш да се фрлаат на разни активности, но кога ќе се стемни, тие први ја губат силата и одат на одмор. Ноќните птици подоцна стануваат, но и подолго остануваат будни и веруваат дека се најпродуктивни во доцните часови од денот.

Др. Мишел Ворли, директорка на клиничкиот оддел објаснува дека терминот ноќна птица е инспириран од вистинско животно, був и се однесува на луѓе кои имаат повеќе енергија во текот на вечерта и сакаат да се будат подоцна, исто како бувовите.

Рано утро или утрински птици е име кое датира од 17 век и всушност предупредува дека утринските птици ќе уживаат во првите зраци на сонцето. Во која категорија припаѓате и како мислите дека оваа навика влијае на вашето здравје?

КОИ СЕ РАНОБУДНИЦИТЕ?

Тие си легнуваат рано,

Стануваат рано,

Најдобро се чувствуваат на почетокот на денот,

Имаат помалку енергија попладне и навечер,

Тешко е да се остане буден по одредено време,

Општо правило е дека овој тип на луѓе многу подобро ги толерираат луѓето околу себе и полесно се прилагодуваат на дневниот распоред, поради што подобро функционираат на работа.

Едно истражување спроведено пред 10 години нагласува дека овој тип на луѓе имаат и повисоко ниво на позитивни емоции . Што е добро да се има предвид бидејќи позитивните емоции секако ни помагаат подобро да се прилагодиме на околината и на сето она што се очекува од нас во текот на денот. Лошото може да биде што лесно се запоставуваат приватните односи бидејќи по враќањето од работа брзо се појавува замор и не останува многу време за дружење и семеен живот.

КОИ СЕ НОЌНИТЕ ПТИЦИ?

Тие се будни до доцна во ноќта,

Сакаат да спијат долго,

Најдобро се чувствуваат кон крајот на денот,

Тие имаат повеќе енергија во вечерните часови,

Цел ден се чувствуваат уморни ако станат рано,

Тие имаат проблем со концентрацијата во текот на денот,

Ако ова се однесува на вас, може да сметате на некои проблеми.

Бидејќи поголемиот дел од општеството е концентрирано околу дневниот распоред, од училиште до работа, луѓето кои стануваат доцна може да имаат проблем да ја задржат традиционалната работа.

Младите ноќни птици може да имаат проблем да станат рано за часови. Истражувањата покажаа дека ноќните птици може да имаат други проблеми, вклучувајќи го и ризикот од ментална болест и метаболички проблеми.

Но, не е секогаш лоша навика да се стане доцна, а многу писатели, уметници и креативци докажуваат дека најдоброто дело понекогаш навистина може да се направи токму во доцните часови. На крајот од приказната, најважно е да спиете доволно.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ГИ ПРОМЕНИТЕ ВАШИТЕ НАВИКИ ЗА СПИЕЊЕ?

Според овогодинешното истражување за гените кои влијаат на внатрешниот часовник, можеби сме имале мала контрола кога станува збор за навиките за спиење, но никако едноставно. Авторите на оваа студија наведуваат дека е тешко да се менуваат и менуваат навиките, а потребно е многу трпение да се усвојат нови. Ако сепак сакате да направите разлика, продолжете понатаму.

Исто така, добро е да знаете дека вашите навики за спиење може да се променат со возраста , па ако денес сте ноќна птица, можете да очекувате да станете утринска птица подоцна во животот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име