Дома Здравје Дали го забележавте овој проблем откако сте се заразиле со вирусот КОВИД-19?

Дали го забележавте овој проблем откако сте се заразиле со вирусот КОВИД-19?

855
0

Од почетокот на пандемијата на коронавирус до денес, знаењето за вирусот КОВИД-19 и неговите ефекти само се проширува. Познато е дека КОВИД може да има последици на прстите на нозете , но новите наоди покажуваат дека поради компликации вирусот може да влијае и на слухот.

Луѓето заразени со САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува КОВИД-19, пријавиле проблеми со слухот како што се губење на слухот и тинитус или тинитус . Вирусот е поврзан и со проблеми со рамнотежата, што може да се појави кога ќе се појават проблеми со увото.

Студија објавена во списанието Communications Medicine анализирала десет пациенти со вирусот КОВИД-19 кои имале проблеми со слухот. Се покажа дека увото, ткиво е дом на ACE2 рецепторите, кои се идентификувани како влезна точка за патогенот SARS-CoV-2. Исто така, постојат TMPRSS2 и FURIN, уште два кофактора потребни за успешно влегување на вирусот.

Во ушите има и Шванови клетки, кои исто така се погодни за овој вирус. Дополнително, со оглед на природата на нашите уши, чии влакнести клетки се покажаа како уште една точка на влез за патогени, увото исто така почнува да изгледа како прилично соодветно место за COVID-19, според IFL Science.

„Покажавме дека внатрешното уво кај луѓето и глувците има молекуларна машинерија што овозможува навлегување на вирусот САРС-КоВ-2. Понатаму, овој вирус може да зарази специфични типови на клетки во човечкото внатрешно уво. Нашето истражување сугерира дека инфекцијата на внатрешното уво може да биде коренот на проблемите со слухот и рамнотежата поврзани со COVID-19 , велат водачите на студијата.

Симптоми

Оваа студија анализирала само десет луѓе, така што нема доволно голем примерок за генерализирање, но се појавиле некои вообичаени симптоми.

Во оваа група луѓе, вообичаени симптоми поврзани со увото вклучуваат губење на слухот, тинитус или тинитус и вртоглавица, според hr.n1info

Претходна објаваДенес е Богојавление – Водици…
Следна објаваНово истражување: Што се постбиотици и како тие влијаат на нашето здравје?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име