Дома Здравје Дали вашето срце чука кога ќе се разбудите? Овој проблем може да...

Дали вашето срце чука кога ќе се разбудите? Овој проблем може да предизвика сериозни нарушувања

2106
0

Дали вашето срце чука кога ќе се разбудите? Овој проблем може да предизвика сериозни нарушувања

АКО се будите наутро со забрзано чукање на срцето, можеби страдате од некој вид палпитации. Според д-р Мајкл Џеј Бла од Медицинскиот центар Џон Хопкинс, палпитациите се однесуваат на чувството на абнормално чукање на срцето. Тие можат да траат само неколку секунди, а потоа претставуваат предвремени отчукувања на срцето. Тие исто така може да бидат упорни, а потоа потенцијално да укажуваат на аритмија.

Еден од главните состојби што може да предизвика палпитации е апнеја при спиење, што може да биде потенцијално сериозно нарушување. Тоа се случува кога ќе престанеме да дишеме во сон десет секунди или повеќе. Ова се случува кога мозокот понекогаш не успева правилно да комуницира со мускулите кои го регулираат дишењето, или кога мускулите во задниот дел на грлото се опуштаат, стеснувајќи ги дишните патишта и предизвикувајќи намалување на нивото на кислород.

Падот на нивото на кислород во крвта може да го отежне дишењето, што мозокот може да го протолкува како потреба да се разбуди. Резултатот е лош сон и забрзано чукање на срцето по будењето. Апнеја при спиење е многу честа, особено кај луѓето со прекумерна тежина, а чувството на палпитации по будењето потенцијално може да укаже на оваа состојба.

Ако не се лекува, апнеја при спиење нè става на поголем ризик за хипертензија, срцеви заболувања, дијабетес тип 2, депресија, па дури и рана смрт, според Американската академија за медицина на спиењето. Други можни причини за забрзано срце по будењето вклучуваат стрес, недостаток на сон и промени во нивото на шеќер во крвта.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име