Дома Живот Голем број луѓе не признаа дека имаат КОВИД, ова е главната причина...

Голем број луѓе не признаа дека имаат КОВИД, ова е главната причина зошто лажеле

761
0

Една нова студија открива зошто некои лажеле за позитивен резултат од тестот за КОВИД.

Спроведена е во Америка и открива дека за време на пандемијата, околу 40 отсто од жителите лажеле дали имаат болест предизвикана од коронавирусот или дека не ги следат препораките на експертите. Студијата испитала 1.700 луѓе, од кои 271 или погрешно ја протолкувале нивната состојба поврзана со КОВИД или не ги следеле правилно советите на експертите за заштита од вирусот.

Ги игнорираа и правилата за карантин, некому му кажаа дека ги почитуваат сите заштитни мерки иако не ги почитуваат, а можеби не спомнаа дека имаат КОВИД кога влегле во лекарска ординација. Се кажуваа и невистини за вакцинацијата, па некои тврдеа дека биле вакцинирани иако не биле, се вели во студијата.

ЗОШТО ЛАЖЕА?
Најчесто се издвојуваше една причина зошто ја прикриваа вистината: сакаа нормално да уживаат во својата слобода.

„Ковид-19 и заштитните мерки можат да бидат товар, но тие функционираат“; изјави еден од авторите на студијата, д-р Андреа Гурманкин Леви, а нејзиниот колега додава дека резултатите од оваа студија се сомнителни дека избегнувањето на правилата, како носење маска или избегнување големи собири, може само да го продолжи проблемот и инфекцијата, може да продолжи да се шири.

„Некои мислат дека ништо страшно нема да се случи ако не го признаат својот статус поврзан со КОВИД еднаш или двапати. Но, како што открива студијата, речиси половина од населението го прави тоа, што е голем проблем што може само да го продолжи времетраењето на пандемијата. “, додава Фагерлин.
Покрај слободата, која многу им значи, како причини ги наведоа и дека не мислеле дека КОВИД е голем проблем, не се чувствувале лошо, не смееле да пропуштат работа, ги следеле советите на некоја позната личност, и на крај – мислеа дека тоа не е ничија работа, тоа не се однесува.

Околу 60 отсто од испитаниците рекле дека побарале лекарски совет во врска со превенцијата и лекувањето, а студијата покажала дека луѓето кои често погрешно ја толкуваат нивната состојба имаат мала верба во науката, а политичките убедувања и религијата не се поврзани со оваа студија. Научниците не се сигурни дали испитаниците ја кажувале вистината, а резултатите може да потценат колку често луѓето всушност биле нечесни во однос на нивната здравствена состојба.

„Оваа студија ни открива што ги загрижува луѓето за мерките наметнати за време на пандемијата и колку се искрени среде глобалната криза. Овие наоди ќе ни помогнат да се подготвиме за нов бран на болести што ќе го зафати целиот свет“, се наведува еден од авторот на студијата Алистер Торп.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име