Дома Здравје Големата студија ги открива најефикасните хоби за да се спречи ризикот од...

Големата студија ги открива најефикасните хоби за да се спречи ризикот од деменција

650
0

Читајте книги, танцувајте, гледајте се со пријателите.

Истражувањето било спроведено меѓу 2,1 милиони луѓе, а била испитана врската помеѓу нивните хоби и стапката на деменција.
Конечно е решено. Најдобар начин да се заштитите од деменција е да го стимулирате мозокот.

Луѓе кои редовно читаат книги, свират на музички инструменти или водат личен дневникимаат 23 отсто помал ризик од развој на оваа состојба.

Анализата на десетици студии во кои се вклучени 2,1 милиони средовечни и постари луѓе, исто така, покажа дека физичката активност е следната најдобра работа за одржување на остар мозокот.

Откриено е дека редовните спортови, јогата или танцувањето имаат заштитен ефект од 17 проценти.

Луѓето со активен социјален живот се чини дека имаат седум проценти помал ризик од развој на деменција од осамениците. Истражувачите велат дека приклучувањето во клуб, волонтирањето, дружењето со пријателите и семејството или одењето на религиозни настани има позитивно влијание.

Водечкиот автор професор Лин Лу, од Универзитетот во Пекинг во Пекинг, рече:

  • Оваа мета-анализа сугерира дека има придобивки да се биде активен и дека има многу активности кои лесно се вклучуваат во секојдневниот живот кои можат да бидат корисни за мозокот.

Не постои лек за болеста, што значи дека лекарите можат да препишуваат само лекови кои ги ублажуваат нејзините симптоми. Лекарите препорачуваат урамнотежена исхрана и редовно вежбање, со докази кои покажуваат дека и двете можат да заштитат од деменција.


Мета-анализата вклучуваше преглед на 38 студии од целиот свет во кои беа вклучени 2,1 милиони луѓе кои немаа деменција. Тие биле на возраст меѓу 45 и 93 години на почетокот на студијата. Учесниците потоа биле следени помеѓу три и 44 години. За време на периодот на истражување, 74.700 луѓе развиле деменција. Информациите за нивните хоби беа дадени преку прашалници или интервјуа.

Слободните активности се дефинирани како оние во кои луѓето се вклучуваат за уживање или благосостојба. Тие беа поделени на ментални, физички и социјални активности.

Ментални активностивклучуваше читање или пишување за задоволство, гледање телевизија, слушање радио, играње игри или свирење музички инструменти, користење на компјутери и правење работи. Истражувачите велат дека овие хоби помагаат во одржување и подобрување на меморијата, брзината на обработка, размислувањето и способностите за расудување, спречувајќи ментално влошување. Но, тие рекоа дека наодите за гледање телевизија сè уште се неубедливи. Претходните студии покажаа дека луѓето имаат поголема веројатност да ја развијат болеста ако гледаат многу телевизија, бидејќи нивниот ум е исклучен на долги периоди.


Физичките активности во студиите вклучуваат одење, трчање, пливање, возење велосипед, користење опрема за вежбање, спортување, јога и танцување. Се покажа дека вежбањетого одржува срцето здраво и циркулацијата на крвта нормална. Срцевите проблеми може да го зголемат ризикот од деменција со прекинување на протокот на крв во мозокот, гладување на неврони на кислород и забрзување на клеточната смрт.

Посетување на некои часови/курсеви, приклучување во социјален клуб, волонтирање, посета на роднини или пријатели или посетување верски активности беа меѓу најпопуларните социјални активностиво анализата. Истражувачите веруваат дека поминувањето време со други може да го заштити мозокот со зголемување на социјалниот контакт и емоционалната стимулација, а истовремено да го намали ризикот од депресија и стрес – два фактори на ризик за деменција.

Професорот Лу, невролог на кинески универзитет, рече:

  • Претходните студии покажаа дека слободните активности се поврзани со различни здравствени придобивки, како што се помал ризик од рак, намалување на атријалната фибрилација и перцепцијата на личноста за сопствената благосостојба.


Тој исто така рече дека идните студии треба да опфатат поголема група луѓе и да ги следат учесниците подолго за да „откријат повеќе врски помеѓу слободните активности и деменцијата“. Тимот истакна дека наодите се потпираат на доброволно известување, па може да има некои неточности, пишува „Дејли мејл“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име