Дома Здравје Газирана вода за подобра хидратација: Ја намалува напнатоста и заморот, ја зголемува...

Газирана вода за подобра хидратација: Ја намалува напнатоста и заморот, ја зголемува концентрацијата…

1947
0

Газирана вода за подобра хидратација: Ја намалува напнатоста и заморот, ја зголемува концентрацијата…

Дехидрацијата може да доведе до зголемување на напнатоста, чувство на главоболка и замор, но и намалување на концентрацијата и вниманието.

Европскиот институт за хидратација објави научна студија (автори Maughan, Galloway et al.), која ги истражуваше перформансите на хидратација на 13 различни пијалоци, вклучително и газирана вода, со воспоставување на индекс на хидратација на секој пијалок (BHI, English Bay Health Index).

Заклучокот на студијата е дека газираната минерална вода хидрира исто колку и обичната негазирана вода. Интересно е и тоа што е откриено дека водите со поголема содржина на минерали покажуваат подобар ефект на хидратација.

Газирана вода обезбедува исто ниво на хидратација, но обезбедува и некои дополнителни придобивки за благосостојбата на телото.

Во февруари 2023 година, американскиот портал Healthline ги објави резултатите од студијата која ги отфрла сите сомнежи и заблуди за омилениот пијалок и освежување на многумина.

Според оваа студија, нема индикации дека минералната вода во секој случај му штети на човечкото тело и здравјето.

За разлика од другите газирани пијалоци, минералната вода не содржи штетни материи, како шеќер, па нема негативно влијание на забната глеѓ.

рН на желудникот е 1,5-3,5, затоа е неопходна кисела средина за варење. Пиењето негазирана вода со pH 7 ја намалува киселоста во желудникот, а пиењето газирана вода со pH 3,5 одржува кисела средина, која е неопходна за добро варење.

Затоа за варење и метаболизам најдобро е да се напиете чаши или две газирана вода после оброк.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име