Дома Психолошки совети Габор Мате: „Прашањето не е зошто зависност, туку зошто болка“

Габор Мате: „Прашањето не е зошто зависност, туку зошто болка“

535
0

Габор Мате: „Прашањето не е зошто зависност, туку зошто болка“

Габор Мате е почитуван лекар, говорник и автор познат по својата експертиза за зависности, трауми, ментално здравје и телото, а ова се некои од неговите длабоки сознанија за темата зависност и ментално здравје. Инаку, неговата работа високо ја ценат Јелена и Новак Ѓоковиќ.

Габор Мате е познат по неговото истражување за поврзаноста помеѓу физичкото и менталното здравје и социјалните фактори.

Овој канадски лекар е признат за неговиот сочувствителен и холистички пристап кон разбирањето и лекувањето на зависноста, менталното здравје и хроничните болести. Тој има работено со луѓе кои се борат со зависноста, а неговите наоди ја нагласуваат важноста на решавање на основните емоционални и психолошки фактори кои придонесуваат за зависност.

Мате верува дека зависничкото однесување произлегува од искуствата од раното детство, траумата и потребата да се справиме со емоционалната болка.

Еве некои од неговите цитати:

„Прашањето не е зошто зависност, туку зошто болка.

Овој цитат го нагласува верувањето на Мате дека зависноста често е механизам за справување со поединци кои доживеале голема емоционална или психолошка болка. Тоа укажува дека решавањето на основните причини за болка и траума е клучно за разбирање и лекување на зависноста.

„Зависноста не може да се разбере без да се праша какво олеснување бара или се надева зависникот да најде во дрогата или однесувањето кое предизвикува зависност“.

Мате ја нагласува важноста од разбирање на основните мотивации и емоционално олеснување што поединците го бараат во однесувањето кое предизвикува зависност. Ако се фокусираме на основните потреби и емоции, можеме да пристапиме кон зависноста од перспектива на сочувство и емпатија.

„Верувањето дека само медицинската интервенција може да ви помогне е всушност форма на обезмоќување.

Во овој цитат, Мате го оспорува верувањето дека медицинските интервенции се единственото решение за лекување. Тој ги охрабрува поединците да преземат активна улога во грижата за сопственото здравје и сугерира дека правилниот третман произлегува од обработката на основните емоционални и психолошки фактори, пишува Zapodzena.si.

Искористете го гневот за да бидете попродуктивни: Можно е!

„Најголемата штета предизвикана од занемарување, траума или емоционална загуба не е непосредната болка што ја предизвикуваат, туку долгорочните искривувања што се рефлектираат во начинот на кој детето ќе продолжи да го толкува светот и себе.

Мате го нагласува долгорочното влијание на детството врз перцепцијата на поединецот за себе и за светот околу него. Овој цитат ја нагласува важноста од препознавање и работа низ детската траума за промовирање на исцелување и личен раст.

„Сржта на траумата е тоа што ве одвојува од себе“.

Мате го нагласува длабокото влијание на траумата врз чувството за себе-идентитет на поединецот и ја нагласува важноста од повторно поврзување со автентичното јас, што го олеснува процесот на заздравување и раст.

„Одговорот на стрес е начин на вашето тело да ве заштити. Меѓутоа, кога ќе стане хроничен, тој всушност станува фактор на ризик за болеста“.

Овој цитат го нагласува верувањето на Мате во врската ум-тело и штетните ефекти на хроничниот стрес врз физичкото и менталното здравје. Ја нагласува потребата за управување со стресот и самопомош за подобрување на целокупното здравје.

„Спротивно на зависноста не е трезвеноста, туку поврзаноста.

Мате го оспорува традиционалниот поглед на зависноста и сугерира дека вистинската поврзаност и значајните врски се клучни за закрепнување и благосостојба. Ја нагласува важноста на решавање на социјалната изолација и поттикнување на здрави односи.

„Телото го поврзува она што зборовите не можат“.

Мате ја признава длабоката мудрост на телото и неговата способност да комуницира преку физички симптоми и чувства. Ги охрабрува поединците внимателно да го слушаат своето тело и да обрнат внимание на пораките што ги испраќа.

„Ако не можете да кажете не, вашето да е бесмислено“.

Мате ја нагласува важноста од поставување на граници и свесно изразување на сопствените потреби. Овој цитат ја нагласува важноста да се залагате за себе и да ги почитувате сопствените граници.

Иако овие цитати даваат увид во учењето на Габор, важно е подлабоко да се истражи неговата работа за целосно да се разбере широчината и длабочината на неговите сознанија. Неговите книги, интервјуа и предавања нудат богато знаење и мудрост за секој што е заинтересиран да ја разбере зависноста, траумата и здравјето на умот и телото.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име