Дома Здравје Вртоглавица – зошто се појавува, симптоми и третман

Вртоглавица – зошто се појавува, симптоми и третман

912
0

Вртоглавица – зошто се појавува, симптоми и третман

Веројатно го знаете тоа чувство кога брзо ќе станете од кревет и одеднаш сè околу вас почнува да се врти.

Дури и кога пребрзо ја менувате положбата на телото или ненадејно се вртите, можете да го доживеете тој момент кога работите се вртат околу вас . Овој тип на привремена вртоглавица обично е безопасен и брзо поминува, но има многу посериозни облици на вртоглавица кои можат да бидат симптом на друг здравствен проблем.

Во следниот текст, ќе ги истражиме различните аспекти на вртоглавицата, вклучувајќи ги причините, симптомите, дијагнозата и третманите, со цел подобро да го разбереме феноменот и да обезбедиме информации за да им помогнеме на оние што го доживуваат.

Што е вртоглавица?
Вртоглавицата обично се опишува како чувство на губење на рамнотежа или ротација на околината, иако околината всушност не е во движење. Затоа, вртоглавицата е всушност илузија, лажно чувство дека ние или околината сме во движење.

Тоа е вообичаен симптом кој може да се појави од различни причини и може да се манифестира на различни начини. Важно е да се нагласи дека вртоглавицата не е болест сама по себе, туку често е знак за некој друг проблем или нарушување во организмот.

Во овој поглед, постојат неколку видови на вртоглавица, а секој од нив е предизвикан од одреден фактор. Така, третманот на вртоглавица ќе зависи од самата причина и може да вклучува терапија со лекови или некои други методи утврдени од лекарот.

Ако имате вртоглавица, особено ако е тешка или се повторува, важно е да посетите лекар за правилна дијагноза и третман.

Кои се причините за вртоглавица?
Се проценува дека има над 300 причини кои можат да предизвикаат вртоглавица, а овие причини често се разликуваат во зависност од видот на вртоглавица што ја доживува личноста. Еве ги сите можни причини за вртоглавица:

Мениерова болест (болест на внатрешното уво)
Низок крвен притисок
Напади на паника и анксиозност
Синус или инфекција на увото
Невролошки проблеми

Кои се симптомите на вртоглавица?
Симптомите на вртоглавица генерално лесно се препознаваат, но тие може да варираат во зависност од видот на вртоглавицата. Еве ги најчестите симптоми на вртоглавица :

гадење
повраќање
чувство на дезориентираност
главоболка
чувството дека сè се врти околу тебе
тешкотии со рамнотежата
зуењето во моите уши

Позиционалната вртоглавица се јавува најчесто
Една од најчестите форми е позиционното вртоглавица, која се карактеризира со појава на ненадејни и интензивни епизоди на вртоглавица кога лицето менува одредени положби на главата, како што се превртување во кревет, нагло станување или наведнување.

Човек има искуство како околината да се врти околу него, иако околината всушност не е во движење. Овие напади траат кратко, обично помалку од една минута, но тие можат да бидат многу непријатни.

Воспаление на вестибуларниот нерв
Луѓето кои страдаат од вестибуларен невритис често го опишуваат чувството на тешки напади на вртоглавица кои траат од неколку дена до неколку недели. Вртоглавицата може да биде придружена со гадење и повраќање, а лицето исто така може да доживее нестабилност при одење и тешкотии да одржува рамнотежа.

Мениерова болест
Мениеровата болест е нарушување на внатрешното уво кое влијае на рамнотежата и слухот, а се карактеризира со епизоди на вртоглавица, губење на слухот и зуење во ушите. Епизодите на интензивна вртоглавица, кои траат од неколку минути до неколку часа, се едни од главните симптоми на оваа болест.

Иако оваа болест обично напредува со текот на времето и може значително да влијае на квалитетот на животот на пациентите, симптомите сепак може да се контролираат и ублажат со соодветен третман.

Тумор на аудитивни нерви
Станува збор за бениген тумор кој се јавува на аудитивниот нерв, кој е одговорен за пренос на звук од внатрешното уво до мозокот. Овој тумор обично расте бавно и ретко се шири на други делови од телото.

Туморот на аудитивниот нерв може да предизвика различни симптоми, вклучувајќи прогресивно губење на слухот на едното уво, зуење во ушите, вртоглавица и проблеми со рамнотежата.

Како се лекува вртоглавицата?
Кога станува збор за третман на вртоглавица, важно е да се истакне дека тоа зависи од причината за вртоглавицата и затоа може да вклучува различни терапевтски методи. На самиот почеток, важно е да се идентификува основната причина и соодветно да се утврдат понатамошните чекори за лекување.
Во третманот на вртоглавица, често се користат лекови за ублажување на симптомите на вртоглавица, како што се лекови против гадење, лекови за регулирање на крвниот притисок и други.

Во некои случаи, третманот може да вклучува и одредени видови физиотерапија за подобрување на рамнотежата и координацијата кај луѓето со вртоглавица.

Природен лек за вртоглавица
Одредени природни лекови можат да помогнат во ублажување на симптомите на вртоглавица, но важно е да се нагласи дека природните третмани во никој случај не се единствената опција за лекување. Природните третмани можат да бидат само додаток на терапијата пропишана од лекар или професионалец.

Еве што може да биде корисно за лекување на вртоглавица:

Ѓумбир
Хидратација
Билни чаеви
Витамин Б6
Рузмарин

Прва помош за вртоглавица

Имајќи го предвид фактот дека вртоглавицата е често непријатна и може да предизвика чувство на дезориентација, еве неколку клучни чекори за да се пружи прва помош на лице кое има вртоглавица .

Прво, обезбедете ја областа каде што лицето чувствува вртоглавица бидејќи постои ризик да падне или да биде удрен.
Во моментот на вртоглавица, на човекот ќе му биде многу полесно да легне или да седне. Користете стол или кревет за да им дозволите да се сместат на безбедно место.
Погрижете се да има доволно кислород во просторијата – отворете прозорец или врата за да обезбедите доволен проток на воздух.
Обезбедете му на лицето доволно вода за да спречите дехидрација.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име