Дома Живот Во слободно време – пешачете

Во слободно време – пешачете

456
0

Брзото одење има корист за здравјето ако одиме правилно. Не секое одење е рекреација. Пешачењето, шетањето низ градот или пазарењето многу се разликуваат од пешачењето за рекреација.

Еве неколку правила за брзо или рекреативно одење:

одете во согласност со вашата состојба;

тоа не значи дека треба да одите, туку да одите побрзо што можете без да се застанете;

ако се заморите, забавете додека дишењето не стане нормално, а потоа забрзајте повторно.


Целта на одењето не е да се задушувате, туку да се движите што е можно покоординирано во согласност со вашите физички способности, одењето мора да биде доволно брзо, како да се брза (ова го забрзува отчукувањата на срцето и го зголемува бројот на вдишувања). Пешачењето мора да трае доволно долго (најмалку 30 минути движење дневно), па затоа се потиме затоа што мускулите се повеќе под стрес. Нема да згрешите ако го продолжите времето на пешачење на еден час или повеќе, во овој случај, потрошувачката на калории ќе биде поголема, а со тоа ќе постигнете поефикасно одржување на тежината.
потребни се соодветни обувки за да се направи одењето удобно и релаксирачко, добри патики се многу пожелни – добро да се држи петицата, а стапалата да се добро обложени, облечете ги, нозете ќе ви бидат благодарни.

Не е толку важно на каква површина одиме или каде одиме. Секако во природа повеќе се опушта и дише чист воздух отколку шетање низ град каде има многу издувни гасови од градскиот сообраќај
почетниците, особено оние кои досега не биле физички активни на кој било начин, можат да започнат со пократки интервали одење. Добро е да започнете со 10 минути, а потоа да го продолжите времето на пешачење за 2 минути на ден и на тој начин да постигнете 30 минути и повеќе
дишењето мора да биде забрзано и подлабоко, но не смееме да се задишуваме за некои тоа е знак дека ги надминале своите можности. Пешачењето е погодно за луѓе од сите возрасти и физички способности.
Кога не се препорачува пешачење?
Не можеме да кажеме дека пешачењето не се препорачува бидејќи тоа е многу нежен, природен начин на движење и рекреација, исклучително ефикасен и ефикасен за телото. Сепак, кај некои луѓе е неопходно да се консултира лекар пред рекреативно пешачење.

Потребна е претпазливост кај луѓето кои имаат некои хронични заболувања и повреди на локомоторниот систем
лицата постари од 50 години кои досега не биле активни во спорт мора да се консултираат со лекар за видот на рекреација што имаат намера да ја вршат ако почувствувате болка или слабост во градите при одење, консултирајте се со лекар.

Претходна објаваШто да јадете за ужина?
Следна објаваПИЛЕШКИ СУВЛАКИ СО СОС ОД ЦАЦИКИ

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име