Дома Здравје Во кои 4 ситуации болката во градите станува опасна по живот?

Во кои 4 ситуации болката во градите станува опасна по живот?

631
0

Во кои 4 ситуации болката во градите станува опасна по живот?

Покрај препознавањето на природата на симптомите кои сепак би можеле да го загрозат животот на пациентот, многу е важно да се земе предвид и личната медицинска историја.

Болката во градите не е ретка медицинска состојба и предизвикува многу сомнежи. Затоа, препознавањето на симптомите е многу важно за да се реагира адекватно доколку се работи за опасна по живот состојба.

Како да знаете дали болката во градите е опасна?


Овој вид на болка не е секогаш опасен. Сепак, кај повеќето луѓе тоа предизвикува вообичаено чувство на паника и страв бидејќи првото нешто на што помислуваат е срцев удар. Покрај препознавањето на најважните симптоми кои сепак би можеле да го загрозат животот на пациентот, многу е важно да се земе предвид и личната медицинска историја на пациентот. За жал, некои луѓе може доцна да се пријават на лекар, погрешно проценувајќи ја итноста на состојбата во однос на интензитетот на болката.

Карактеристика на болката во градите е тоа што не секоја интензивна и остра болка е сигнал за итност, бидејќи понекогаш поблага, неагресивна болка може да значи дека имаме сериозен здравствен проблем, кој може да ни го загрози животот. Таквата навидум безопасна, тлелива или на прв поглед болка која не предизвикува паника може да сигнализира акутен срцев удар.

Еве ги најитните состојби кои бараат итна медицинска помош за болка во градите. Две се од кардиолошка природа, а две од пулмонална природа.

Кога започнува перименопаузата и колку долго трае

Миокарден инфаркт
Миокарден инфаркт предизвикува спазам или блокирање на срцевите артерии од тромб. Практично, крвта се спречува да допре до дел од срцевиот мускул. Пациентите кои страдаат од хронична ангина пекторис би можеле да го споредат типот на болка, таа е многу слична, но кога ќе се појави срцев удар, таа е поинтензивна и трае подолго.
Карактеристиките на болката при миокарден инфаркт и придружните симптоми се:

времетраење подолго од 30 минути
стегање во градите
притисок
чувство на печење или печење
може да се пренесе во пределот на стомакот со гадење, повраќање и икање
недостаток на воздух
гушење
слабост
страв и паника
потење
бледило на кожата.
Болката е првенствено локализирана зад градната коска, но се шири на левата рака и рамото, двете страни на градниот кош, како и на вратот, вилицата и грбот. Тоа е болка која бара итна медицинска интервенција.

Други можни причини за болка во градите се:
ангина пекторис
перикардитис (воспаление на слузницата на срцето)
гастрична хернија
ГРБ
воспаление на хранопроводникот
воспаление на плеврата
промени во невро-мускулно-коскените структури (дегенеративни промени на ‘рбетот, остеопороза, фрактури на ребрата, поместување на пршлени или дискови – хернијација на дискови, долгорочно седење)
воспаление на нервот поради вирусот на херпес
депресија или анксиозност

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име