Дома Здравје Воспаление на вените – флебитис

Воспаление на вените – флебитис

579
0

Воспалението на вените или флебитисот се јавуваат како резултат на оштетување на ѕидот на вената и последователна инфекција.

Може да влијае на која било вена, но најчесто е локализирана во пределот на нозете и рацете.

Оштетувањето може да настане како резултат на претходно постоење на проширени вени, повреда или примање терапија или други средства преку вените.

Ако се појави формирање на тромб или тромбот веќе постои порано и го предизвикал овој тип на воспаление, тогаш ова е тромбофлебитис.

Имајќи предвид дека ова е релативно честа состојба, овој текст го посветуваме на овој проблем.

Кои вени најчесто се погодени од воспаление?

Венското воспаление може да влијае на која било вена во нашето тело.

Најчесто, сепак, тоа е локализирано во областа на вените на нозете или рацете.

Што се однесува до положбата на вените, таа може да вклучи површни или длабоки вени.

Потоа, кога ќе го зафати површинскиот венски плексус, се јавува инфекција која може да помине без поголеми проблеми.

Воспалението на длабоките вени и присуството на тромб во длабоките вени, од друга страна, е поопасна состојба која бара поголемо внимание бидејќи може да биде опасна по живот.

Какви проблеми чувствуваат пациентите со воспаление на вените или флебитис?

Пациентите имаат широк спектар на поплаки.

На почетокот, тоа е само црвенило во областа на засегнатата вена.

Тоа црвенило и околината обично се потопли и може да бидат болни на допир.

Покрај тоа, може да има чувство на затегнатост, печење и пецкање во заболениот дел.

Овие поплаки генерално се придружени со чувство на грчеви, но и болка во околните мускули и ткива.

Како што се шири воспалението, така се зголемува и црвенилото што ја придружува зафатената вена и се јавува поголем оток.

Сето ова е знак на влошување што бара задолжителна посета на лекар.

Со текот на времето може да се отворат рани кои тешко се лекуваат, што е особено честа појава кај луѓето кои веќе имаат слаба циркулација.

Ако се формирал тромб или тромбот се движи, тој може да се движи од површни вени до длабоки вени.

Најсериозната компликација на длабока венска тромбоза е белодробна емболија, состојба опасна по живот.

Претходна објаваОслободете се од лошиот здив
Следна објаваЦрвени очи – Конјунктивитис

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име