Дома Здравје Воспалението на ПАНКРЕАСОТ Е ЕДНА ОД НАЈСИЛНИТЕ БОЛКИ ВО ТЕЛОТО: Ова се...

Воспалението на ПАНКРЕАСОТ Е ЕДНА ОД НАЈСИЛНИТЕ БОЛКИ ВО ТЕЛОТО: Ова се симптомите

8546
0

Воспалението на ПАНКРЕАСОТ Е ЕДНА ОД НАЈСИЛНИТЕ БОЛКИ ВО ТЕЛОТО: Ова се симптомите

Кога боли панкреасот, знајте дека сиот хедонизам се исплател. Сè што треба да направите е веднаш да посетите лекар

Панкреатитис (воспаление на панкреасот) најчесто се јавува кога има блокирање на протокот на дигестивните ензими и овие ензими почнуваат да го напаѓаат самиот панкреас. Потоа доаѓа до непријатност и силна болка во стомакот .

Панкреатитисот кој трае долго време може да ја намали функционалноста на панкреасот и да доведе до намалување на неговата способност да лачи нормални количини на дигестивни ензими и хормони. Влијае на работата на панкреасот и предизвикува слаба апсорпција на хранливи материи, што често резултира со разни болести, вклучително и дијабетес.

Видови на панкреатитис

Панкреатитисот може да биде акутен или хроничен. Акутен панкреатит е состојба во која воспалението трае пократко (обично, состојбата кај акутниот панкреатит се подобрува во рок од една недела и пациентот ја напушта болницата по пет до десет дена), додека хроничниот панкреатит се карактеризира со подолго траење – може да трае со години, а придружена е со воспаление и други симптоми.

Акутен панкреатит

Тоа е ненадејно воспаление на панкреасот проследено со блага до умерена непријатност. Со соодветен третман, повеќето пациенти целосно закрепнуваат, но во најтешките случаи, акутниот панкреатит може да резултира со инфекција, крварење во жлездата, формирање на цисти и потешко оштетување на ткивото. Потешка форма на панкреатитис е поврзана со оштетување на други витални органи, вклучувајќи ги белите дробови, бубрезите и срцето.

Причините за акутен панкреатит се:

 • Камења во жолчката: најчеста причина за акутен панкреатит е жолчниот камен кој го блокира патот на дигестивните ензими и хормони, а оваа блокада може да доведе до воспаление на панкреасот.
 • Премногу триглицериди во крвта : покаченото ниво на триглицериди може да предизвика оштетување на клетките на панкреасот од слободните радикали.
 • Алкохолизам : прекумерното консумирање алкохол е главен фактор на ризик за разни болести на панкреасот.
 • Автоимун панкреатитис : ова е редок случај на воспаление на панкреасот, но се јавува кога имунолошкиот систем на телото почнува да го напаѓа панкреасот.
 • Повреда : повреда на панкреасот (удар во стомакот, сообраќајна несреќа) може да предизвика воспаление на панкреасот.
 • Цистична фиброза : цистичната фиброза е хронична генетска болест која се карактеризира со лачење на многу густа и леплива слуз која ги стеснува дишните патишта во белите дробови, како и патиштата во дигестивниот тракт.

Лекови: Одредени лекови кои содржат естроген, кортикостероиди и некои антибиотици може да предизвикаат воспаление на панкреасот, или како директен токсичен ефект или како несакан ефект.

Вирусни реинфекции со заушки: во зрелоста, тие се многу ретка, но можна причина за панкреатитис.

Симптоми на акутен панкреатит се : гадење, повраќање, отечен стомак и болка во таа област која се влошува после јадење, болка во горниот дел на желудникот, болка во стомакот која се шири кон грбот, зголемена температура и треска, забрзан пулс.

Хроничен панкреатит

Се манифестира во форма на повторливи напади на воспаление на панкреасот, кои речиси секогаш се придружени со абдоминална болка . Многу лошо влијае на целиот дигестивен тракт, како и на апсорпцијата на хранливите материи во тенкото црево. И покрај здравата исхрана, луѓето со хроничен панкреатит често губат тежина бидејќи нивниот дигестивен тракт не може правилно да ги апсорбира сите хранливи материи од она што го јадат.

Рекурентниот акутен панкреатит може да се претвори во хроничен панкреатит, што дополнително може да доведе до хроничен панкреатитис, појава на ткиво со лузни, поради што панкреасот може да остане трајно дисфункционален.

Причини за хроничен панкреатит:

 • Консумацијата на алкохол е потенцијален фактор на ризик во дури 70 проценти од случаите на хроничен панкреатит.
 • Хипертриглицеридемија: покачено ниво на триглицериди.
 • Стеснување на панкреасниот канал : блокадата на панкреасниот канал со камен од жолчката го попречува преминувањето на дигестивните ензими и хормони.
 • Цистична фиброза , која се карактеризира со појава на ненормално густа и леплива слуз, која го попречува нормалното минување на течноста низ белите дробови и дигестивниот тракт.
 • Генетика : понекогаш хроничниот панкреатит е наследен.
 • Хиперкалцемијата може да предизвика повреда на панкреасот преку акумулација на секреторни протеини.
 • Автоимуни заболувања : воспалителни болести на цревата, ревматски артритис, примарна билијарна цироза, Сјогренов синдром, ретроперионеална фиброза, саркоидоза и склерозирачки холангитис.
 • Честите епизоди на акутен панкреатит може да преминат во хронична форма.

Симптоми на хроничен панкреатит се : повторливи или дури и постојани болки во стомакот, кои можат да бидат многу силни, постојано и ненамерно губење на тежината предизвикано од слаба апсорпција на хранливи материи од храната, масна столица со непријатен мирис (стеатореа), дијабетес, како резултат на тоа. на губење на функционалноста на клетките кои произведуваат инсулин во панкреасот.

Каде се јавува болката предизвикана од панкреатитис?

И акутниот и хроничниот панкреатит се карактеризираат со болка во горниот дел на стомакот, обично под ребрата. А болката во средишниот дел на желудникот, повеќе на левата страна, е чест симптом, без разлика на формата на панкреатитис. Времетраењето на болката варира од неколку минути до неколку часа. Болката може да биде и од различни типови:

Блага болка која се влошува после јадење или пиење.

Болката може да се влоши кога лежите на грб, а се олеснува кога седите.

Постојана, силна болка која трае неколку дена.

Болка која се шири кон грбот.

Понекогаш болката се шири на горниот дел од телото и грбот, како да го обвива целото тело.

Интензитетот на болката обично е поврзан со причината за панкреатитис. Ненадејната, прободна болка која зрачи кон грбот е најчесто симптом на панкреатитис предизвикан од жолчни камења, додека поблагата, локализирана болка обично е симптом на панкреатитис предизвикан од алкохолизам.

Дијагноза на панкреатитис

Комбинацијата на крвни тестови и тестови за слика е најсигурниот метод за дијагностицирање на панкреатитис. Физички преглед и медицинска историја се задолжителни кога се проценуваат можните причини.

Дијагностички критериуми за панкреатитис се:

Пациентот има силни болки во средишниот дел на абдоменот или горниот лев квадрант и болката се влошува после јадење и пиење, особено по консумирање мрсна храна. Нивоата на липаза и/или амилаза се до три пати повисоки од нормалните и тоа често е доволно за да се постави дијагноза на панкреатитис. Соодносот на липаза и амилаза поголем од четири спрема еден покажува дека причината за панкреатитис е алкохолизмот.

Покрај тестовите на крвта, обично се прават некои од следниве тестови за снимање за да се потврди дијагнозата:

Абдоминален ултразвук

Ендоскопски ултразвук

Компјутерска томографија

Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија (ERCP), со помош на ендоскоп за да се направи рентген на жолчката и панкреасните канали

Магнетна резонанца холангиопанкреатографија (MRCP)

Тестовите на крвта на лице кое страда од панкреатитис секогаш покажуваат покачени нивоа на:

Дигестивни ензими (амилаза и липаза) – тие често се и до три пати повисоки од нормалните

Високо ниво на шеќер во крвта

Зголемено ниво на липиди (масти) во крвта

Третман на панкреатитис

Вашиот општ лекар ќе ве упати кај гастроентеролог или хирург, во зависност од типот на панкреатитис што го имате и каква процедура е потребна. Третманот на панкреатитис често бара хоспитализација и рестриктивна или само интравенска исхрана. Операција е потребна ако причината за панкреатитис е камен во жолчката или некој друг вид на блокада на панкреасот или жолчните канали.

Лековите и антибиотиците се даваат орално или интравенозно.

Исхрана со малку масти и богата со течности; чести оброци и мали порции.

Ако лекарот се посомнева дека причината за панкреатитис е одреден лек, тој веројатно ќе го прекине тој лек и ќе предложи подобра замена.

Исхрана за пациенти со панкреатитис

Третманот на панкреатитис може да вклучува целосен пост за одреден временски период за да се овозможи панкреасот да закрепне. Во тоа време, пациентот се храни интравенски. Откако воспалението ќе се смири, се препорачува исхрана со малку маснотии и многу течности за да се забрза закрепнувањето. Употребата на алкохол е строго ограничена или целосно забранета за да не се влоши состојбата.

Можни компликации на панкреатитис

Ако панкреатитисот не се лекува навреме или ако третманот се пристапи неправилно, може да се појават компликации.

Псевдоцистите и „џебовите“ се создаваат како резултат на насобраните течности и нечистотии. Кога ќе пукнат, тоа може да предизвика внатрешно крварење во панкреасот и тешка инфекција.

 • Понекогаш нелекуваниот панкреатит може негативно да влијае на функцијата на белите дробови.
 • Дијабетесот е сериозна компликација која може да настане поради намалено лачење на инсулин како последица на воспаление на панкреасот.
 • Нелекуваниот хроничен панкреатит може да резултира со рак на панкреасот.
 • Со оглед на тоа што кај панкреатитис често се јавуваат дијареа и повраќање , па дури и внатрешно крварење , продолжената епизода може да предизвика хиповолемичен шок, што е потенцијално фатална ситуација што се јавува поради губење на повеќе од 20 проценти крв или течност во телото.

Може да дојде и до оштетување на други витални органи, вклучувајќи ги бубрезите, белите дробови и срцето.

Кога да се оди на лекар?

Главната карактеристика на панкреатитисот е воспаление на панкреасот, а симптомите вклучуваат абдоминална болка, гадење, повраќање, отежнато дишење и варење. Овие симптоми не се карактеристични само за панкреатитис, па често се поставува погрешна дијагноза.

За да се постави правилна дијагноза, најдобро е да се оди на лекар специјалист. Ова е многу важно, бидејќи потценувањето на симптомите и одложувањето на третманот може да доведе до сериозни, па дури и фатални компликации.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име