Дома Здравје Внимавајте кој чај го пиете: Еден вид од овој омилен пијалок на...

Внимавајте кој чај го пиете: Еден вид од овој омилен пијалок на сите може да биде многу опасен

734
0

Внимавајте кој чај го пиете: Еден вид од овој омилен пијалок на сите може да биде многу опасен

Зелениот чај, често пофален за неговите многубројни здравствени придобивки, како што се позитивните ефекти врз превенцијата од рак, здравјето на срцето и метаболизмот, сега доаѓа со предупредување. Истражувањата покажаа дека консумирањето зелен чај може да му наштети на здравјето на црниот дроб, а изборот на висококвалитетен чај од доверливи извори станува клучен за да се избегнат потенцијално штетните материи, вклучително и тешките метали.

Најновите предупредувања се однесуваат и на екстрактите од зелен чај во форма на таблети, кои исто така се поврзуваат со проблеми со црниот дроб. Иако случаите на оштетување на црниот дроб предизвикано од консумирање зелен чај не се вообичаени – само околу сто се пријавени во светот – важно е да се биде исклучително внимателен со оваа инаку здрава храна.

Симптоми
Врската помеѓу зелениот чај и оштетувањето на црниот дроб не е целосно разбрана, но сериозни случаи како што се воспаление на црниот дроб и оштетување на црниот дроб предизвикано од билки (HILI) сугерираат дека постојат одредени ризици. Експертите препорачуваат умерено консумирање зелен чај и консултирајте се со лекар пред да го вклучите во вашата дневна рутина.

Важно е да бидете свесни за можните ризици и да внимавате на вашето тело. Ако забележите симптоми како што се болки во стомакот, жолтица или темна урина, престанете да консумирате зелен чај и веднаш побарајте лекарска помош. Здравјето на црниот дроб е од клучно значење, затоа внимавајте што јадете.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име