Дома Здравје ВКУСОТ НА МЕТАЛ ИЛИ КРВ ВО УСТАТА – ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се оди...

ВКУСОТ НА МЕТАЛ ИЛИ КРВ ВО УСТАТА – ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се оди на лекар, еден од најчестите симптоми на оваа опасна болест

20140
0

ВКУСОТ НА МЕТАЛ ИЛИ КРВ ВО УСТАТА – ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се оди на лекар, еден од најчестите симптоми на оваа опасна болест

Без разлика дали сте го гризнале образот или јазикот, сте ја исечеле внатрешната страна на усната со протези или сте користеле премногу тврд конец…има многу причини зошто може да имате вкус на крв во устата. Но, дали некогаш сте го почувствувале тоа дури и кога случајно не сте се повредиле?

Во повеќето случаи, тој метален вкус сличен на железо не е ништо за грижа. Но, понекогаш овој вкус може да биде знак на болест или состојба која бара поголема грижа, а можеби и посета на вашиот лекар.

Метален вкус после вежбање – „Ова може да биде поврзано со разградувањето на црвените крвни зрнца, кои подоцна ослободуваат мали количини железо во белите дробови. Ако некое лице вежба и тешко дише, иритираните области во устата, носот или грлото исто така може предизвикуваат метален вкус во устата“, објаснува тој. Д-р Лиза Луис. Многумина претпоставуваат дека ова е знак дека не сте во добра форма, што не мора да е точно. Дефинитивно се советува да направите пауза по ова чувство. Ако видите крв или вкусот опстојува, најдобро би било да го посетите вашиот лекар.

Ковид 19 – Губењето на вкусот беше еден од првите симптоми на оваа болест за кој често се зборуваше кога започна пандемијата, но оваа болест освен губење на вкусот може да предизвика и други симптоми. Имаше извештаи за пациенти кои пријавиле „благ и метален вкус“ во устата по заразувањето со Ковид. „Не е само Ковид 19 што може да го предизвика ова искуство. Бактериските инфекции можат да бидат виновни и за крвавиот вкус. Ова треба да се реши кога вашата инфекција е соодветно третирана“, објаснува д-р Луис.

Лекови и суплементи – Доколку неодамна сте почнале со терапија, можно е нови лекови да се причина за овој проблем. „Лековите кои можат да предизвикаат вкус на крв во устата вклучуваат антибиотици, антидепресиви и лекови за крвен притисок и дијабетес. Мултивитамините, особено оние со тешки метали или железо, може да го предизвикаат овој несакан ефект“.

Хемотерапија – Некои докази сугерираат дека металниот вкус во устата е вообичаен кај луѓето кои имале рак. Луѓето кои биле подложени на хемотерапија може да пријават дека имаат вкус на крв во устата. Хемотерапијата може да ги оштети клетките во устата, предизвикувајќи метален вкус.

Алергии – Алергиите можат да бидат причина за промена на вкусот, особено појавата на метален вкус. „Покрај зголемените секрети во респираторниот тракт, лековите поврзани со алергии (како што се антихистаминиците) може да предизвикаат метален вкус и сува уста“, додава д-р Луис.

Вкусот на крв во бременост – „Бременоста е една од најчестите причини за метален вкус во устата, а тоа веројатно се должи на хормоналните флуктуации што се случуваат во овој период“, вели д-р Игбокве.

Лоша дентална хигиена – „Ако некое лице не ги мие забите редовно, може да добие воспаление или намалување на ткивото на непцата, наречено гингивитис или периодонтитис. Поради изменетата анатомија на оралните ткива со овие состојби, метален вкус во устата може да резултира“, рече д-р Луис.

Невролошки состојби – Понекогаш вкусот на крвта може да значи посериозни здравствени проблеми. „Променетиот вкус, често наречен метален вкус, е поврзан со невролошки состојби, како што е Белова парализа или деменција“, предупредува д-р Луис.

Дефинитивно не треба да го игнорирате вкусот на метал или крв во устата. Дури и ако мислите дека причината не е сериозна, треба да се јавите или да го посетите вашиот лекар. Дијабетесот , особено со хипогликемија (низок шеќер во крвта) е еден пример што може да го има овој ефект.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име