Дома Здравје Висок креатинин: симптоми и 9 најчести причини

Висок креатинин: симптоми и 9 најчести причини

4046
0

Висок креатинин: симптоми и 9 најчести причини

Креатининот, иако често се споменува во медицинските извештаи и лабораториските тестови, за многумина останува мистерија. Овој клучен биохемиски маркер игра витална улога во проценката на функцијата на бубрезите, еден од нашите најважни органи. Но, што всушност е креатинин и зошто неговото ниво во крвта е важно за нашето здравје? И што се случува ако има високо ниво на креатинин?

Во оваа статија, ќе објасниме што е креатинин, ќе ги истражиме причините за покачен креатинин, ќе ги идентификуваме симптомите кои би можеле да укажуваат на потенцијални здравствени проблеми и ќе опишеме како се дијагностицираат и третираат високите нивоа на креатинин.

Содржината
Што е креатинин?
Што предизвикува висок креатинин?

 1. Прекумерна физичка активност
 2. Дехидрација и високо ниво на креатинин
 3. Зголемен внес на протеини
 4. Прекумерни додатоци на креатин
 5. Висок крвен притисок
 6. Прееклампсија и високо ниво на креатинин
 7. Бубрежни инфекции
 8. Дијабетична кетоацидоза и високо ниво на креатинин
 9. Бубрежна инсуфициенција
  Кога да се грижите за нивото на креатинин
  Вообичаени симптоми
  Како се потврдува високото ниво на креатинин?
  Високо ниво на креатинин: Заклучок
  Што е креатинин?
  Креатининот е супстанца која ја произведуваат мускулите и се елиминира преку бубрезите преку урината. Затоа, нивото на креатинин може да се процени со примерок од урина, како и со тест на крвта. Нормалните нивоа на креатинин во крвта ќе варираат во зависност од неколку фактори, како што се полот и лабораторискиот референтен опсег. Нормалниот опсег на креатинин за жените е 60 – 110 μmol / l и 90 – 103 μmol / l – за мажи

Високото ниво на креатинин обично се јавува поради промени во функцијата на бубрезите, зголемен внес на протеини или земање додатоци на креатин. Може да се појави и поради посериозни проблеми, како што се инфекција на бубрезите, дијабетична кетоацидоза или висок крвен притисок.

Треба да бидете загрижени ако имате високо ниво на креатинин (над наведениот опсег) и имате симптоми како што се замор, гадење и повраќање и оток.

Причини
Кога треба да се грижите
Симптоми
Дијагноза
Што предизвикува висок креатинин?
Креатининот може да се зголеми како резултат на многу ситуации, како што се:

 1. Прекумерна физичка активност
  Интензивното и често вежбање може да доведе до зголемување на нивото на креатинин во крвта. Ова зголемување не е поврзано со промени во функцијата на бубрезите, туку е последица на зголемена мускулна маса.

Што да направите : Креатининот е супстанца која ја произведуваат мускулите. Кога покачените нивоа на креатинин се поврзани со зголемена мускулна маса, третманот не е неопходен.

 1. Дехидрација и високо ниво на креатинин
  Дехидрацијата ја концентрира урината во бубрезите, што го отежнува нејзиното филтрирање. Ова доведува до зголемување на креатининот во телото

Што да направите: треба да го зголемите внесот на вода и чај, внимавајќи да го раширите внесот во текот на денот. Треба да јадете и свежо овошје и зеленчук, бидејќи и тие се богати со вода. Во некои случаи, можеби ќе треба да земате електролити, што може да се направи дома (купете кеси со електролити во аптека).

 1. Зголемен внес на протеини
  Спортистите или луѓето кои често вежбаат имаат поголема веројатност да консумираат поголеми количини на протеини, како што се месо, јајца и риба, за да ги подобрат своите физички перформанси. Ова предизвикува мускулите да користат повеќе креатин фосфат, ензимот кој произведува креатинин како краен производ, што доведува до зголемени нивоа во крвта.

Што да правите: Не треба да јадете повеќе од 1,2 g протеини на килограм телесна тежина дневно. Некој кој има 60 кг, на пример, треба да јаде максимум 72 г протеини дневно. Идеално, треба да посетите нутриционист за да го процени вашиот целокупен здравствен статус и нутритивни потреби, за да може да се креира персонализиран план за исхрана.

 1. Прекумерни додатоци на креатин
  Креатинот се претвора во креатинин во телото, така што земањето премногу додатоци на креатин може да доведе до зголемување на нивото на креатинин во крвта.

Што да правите: Ве советуваме да разговарате со вашиот лекар или нутриционист за препорачаната доза на креатин што треба да ја дополните. Дозата ќе варира во зависност од вашите здравствени цели.

 1. Висок крвен притисок
  Високиот крвен притисок може да ги оштети вашите крвни садови, што може да доведе до намалена системска циркулација. Ова може да ја намали способноста на бубрезите да ја филтрира крвта, што резултира со покачен креатинин во крвта. Знајте ги симптомите на висок крвен притисок што може да се појават ако не се лекуваат.

Што да направите: За лекување на висок крвен притисок, вашиот лекар може да ви препише лекови како што се диуретици или вазодилататори. Исто така, треба редовно да вежбате и да јадете здрава, урамнотежена исхрана. Постојат и домашни лекови за висок крвен притисок кои можете да ги користите како додаток на секој препорачан медицински третман.

 1. Прееклампсија и високо ниво на креатинин
  Прееклампсијата е компликација на
  Katerina
  Katerina Dinevska
  Прееклампсијата е компликација на бременоста која е поврзана со промени во крвните садови, намалена циркулација и зголемен крвен притисок. Може да ги оштети бубрезите и да предизвика зголемување на нивото на креатинин, ставајќи ги на ризик и мајката и бебето.

Што да правите: Се советува да пиете многу течности и да го намалите внесот на сол. Некои жени може да бараат прием во болница за следење и интравенска терапија со крвен притисок.

 1. Бубрежни инфекции
  Бубрежните инфекции може да бидат предизвикани од бактерии, вируси или габи кои природно се присутни во уринарниот тракт. Високото ниво на креатинин генерално се јавува кај хронични инфекции, кога третманот не е ефикасен и кога микроорганизмите остануваат во бубрезите и предизвикуваат оштетување.

Што да направите : Бубрежните инфекции и поврзаните симптоми може да се третираат со лекови како што се аналгетици, антиинфламаторни и антибиотици. Сокот од брусница често се препорачува за време на третманот, бидејќи е богат со биоактивни антиоксиданси кои спречуваат акумулација на бактерии во уринарниот тракт.

 1. Дијабетична кетоацидоза и високо ниво на креатинин
  Дијабетична кетоацидоза (ДКА) се јавува кога нивото на шеќер во крвта е високо и не се лекува. Ова може да доведе до компликации како што се промени во функцијата на бубрезите, што доведува до високи нивоа на креатинин.

Што да направите: Третманот ќе зависи од присутните симптоми. Лекарот може да препише инсулин и најверојатно ќе препорача диета со малку маснотии со намален внес на едноставни јаглехидрати.

 1. Бубрежна инсуфициенција
  Бубрежната инсуфициенција се карактеризира со промена во функцијата на бубрезите во која бубрезите ја губат способноста ефикасно да ја филтрираат крвта. Ова може да доведе до акумулација на креатинин во крвта.

Бубрежна инсуфициенција може да се појави поради намалена циркулација (на пример, висок крвен притисок), дехидрација, прекумерна употреба на суплементи или честа употреба на лекови.

Што да направите: За лекување на бубрежна инсуфициенција, лекарот може да препише антихипертензивни лекови. За време на третманот, пациентот треба да се определи и за диета сиромашна со протеини, сол, фосфор и калиум. Во опасни по живот случаи, може да биде неопходна дијализа или дури и трансплантација на бубрег.

Кога да се грижите за нивото на креатинин
Креатининот е природен нуспроизвод што телото го создава по употребата на мускулите. Обично се излачува во урината, но може да почне да се акумулира во крвта ако бубрезите не работат правилно. Високиот креатинин сам по себе не е проблем, но може да значи дека има уште еден здравствен проблем, особено поврзан со функцијата на бубрезите.

Повисоките нивоа на креатинин може да бидат поврзани со симптоми, како што е наведено подолу. Ако ги почувствувате овие симптоми, треба да посетите лекар за евалуација.

Вообичаени симптоми
Кога нивото на креатинин е над нормалното, можно е да се појават симптоми како што се:

Замор
Губење на апетит
Гадење и повраќање
Краток здив
Чешање
Оток на нозете и рацете
Овие симптоми се почести кај луѓе кои имаат екстремно високи нивоа на креатинин, но може да бидат присутни кај луѓе со семејна историја на бубрежни проблеми, кај луѓе постари од 50 години и кај оние со хронични здравствени состојби како што се дијабетес и висок крвен притисок. .

Како се потврдува високото ниво на креатинин?
За да се дијагностицира висок креатинин, лекарот прво ќе ги процени вашите знаци и симптоми и ќе го процени вашето општо здравје.

Лекарот ќе нареди тест на крвта за да се провери нивото на креатинин. Високите нивоа, исто така, може да го поттикнат вашиот лекар да нареди 24-часовен тест на урина за да утврди дали високиот креатинин е поврзан со проблем со филтрација на бубрезите.

Функцијата на бубрезите може да се процени и преку тестови за клиренс на креатинин .

Високо ниво на креатинин: Заклучок
Во текот на овој напис, детално го истраживме креатининот – од неговата важност во проценката на здравјето на бубрезите до факторите кои придонесуваат за неговото зголемување во крвта. Разбираме дека високото ниво на креатинин не е само лабораториски наод, туку индикатор кој може да укаже на различни здравствени предизвици, вклучувајќи промени во функцијата на бубрезите, навики во исхраната и физичка активност.

Важно е да се разбере дека високиот креатинин може да биде симптом на подлабоки здравствени проблеми, затоа симптомите како што се замор, гадење или оток не треба да се игнорираат. Навремената консултација со лекар и усвојувањето здрави животни навики може значително да придонесе за превенција и справување со оваа состојба.

Се надеваме дека информациите што ги споделивме во оваа статија помогнаа да се разјаснат вашите прашања за креатининот и неговата улога во вашето здравје. Секогаш запомнете дека превенцијата е клучна и дека редовните медицински прегледи, урамнотежената исхрана и соодветната физичка активност можат многу да помогнат во одржувањето на вашите бубрези здрави. Запомнете, вашето здравје е во ваши раце,

Запомнете, вашето здравје е во ваши раце, а малите промени можат да донесат големи придобивки.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име