Дома Здравје ВАЖНО… 10 рани симптоми на деменција кои не смееме да ги игнорираме

ВАЖНО… 10 рани симптоми на деменција кои не смееме да ги игнорираме

1019
0

10 рани симптоми на деменција кои не смееме да ги игнорираме.

Ако ви се чини дека член на семејството, партнерот или близок пријател губи расудување при ракување со пари или занемарување на личната хигиена и грижа, обрнете внимание.

Деменцијата е термин кој често се користи дури и кога нема основа за тоа. Нема ништо страшно во тоа што, без разлика колку години имаме, повремено забораваме нешто, не можеме да најдеме нешто што сме го „скриле од себе“ или имаме проблем да го запомниме вистинскиот збор. Сепак, постојаните и повторливи тешкотии со меморијата, свесноста за светот околу нас и способноста за извршување на секојдневните задачи може да бидат знаци за нешто посериозно.

Што е деменција
Деменцијата е колективен термин за промени во мозокот кои предизвикуваат губење на когнитивните способности заедно со неможност за функционирање, што го попречува секојдневниот живот. Може да го наруши фокусот, вниманието, јазичните вештини, решавањето мали, едноставни задачи и визуелната перцепција. Деменцијата, исто така, може да го отежне лицето да ги контролира своите емоции и да доведе до промени во личноста.

Болните чиреви на кожата често го нарушуваат квалитетот на животот


Статистиката вели дека повеќе од 6 милиони Американци живеат со Алцхајмерова болест, најчестиот тип на деменција, иако експертите се сомневаат дека бројот е веројатно поголем. Она што загрижува е дека неговата распространетост се очекува да достигне скоро 13 милиони до 2050 година, според Здружението за Алцхајмерова болест . Светската здравствена организација проценува дека повеќе од 55 милиони луѓе страдаат од некоја форма на деменција.

Еве 10 рани симптоми на кои треба да внимавате.

Тешкотии во извршувањето на секојдневните задачи.
Често повторување.
Проблеми во комуникацијата.
Да се ​​изгубите во просторот или времето.
Промена на личноста.
Конфузија околу календарот или временските маркери.
Оставање на работите на погрешни места.
Вознемирувачко однесување, занемарување на хигиената.
Губење на интерес или апатија.
Заборавајќи ги старите спомени.

Губењето на меморијата кое станува поупорно е често еден од првите знаци на деменција. Сепак, може да се случи човек лесно да се сети на нешто што се случило пред неколку децении, но да не може да се сети што се случило вчера или пред неколку часа.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име