Дома Здравје Болки во стомакот, кога треба да внимаваме?

Болки во стомакот, кога треба да внимаваме?

630
0

Во просек, од околу 60 пациенти дневно, пет ни кажуваат дека имаат стомачни болки. Во суштина тоа е многу чест симптом со кој се среќаваме во нашата пракса.

Во овој текст ќе се обидеме да ви доближиме како се забележуваат стомачните болки.

Но мораме да ви нагласиме нешто, стомакот и симптомите поврзани со желудникот многу често се занемаруваат, а всушност можат да бидат знак за сериозни болести.

Како го испитуваме желудникот, односно на што внимаваме?

Болките во стомакот многу често се спомнуваат попатно, но важно е каде се наоѓа болката

Стомакот можете да го замислите како поле со прави рабови.

Тоа поле го делиме на девет дела, три на врвот, три на средината и три на дното, каде секое поле претставува дел од нашиот систем.

Веќе рефлексно ги класифицираме стомачните болки на тие полиња, но важно е барем да му кажете на докторот кој дел од стомакот ве боли, да речеме горен десен, горниот среден или горниот лев.

Болката која е локализирана во средината под градната коска и околу папокот обично потекнува од стомачни проблеми како што се гастритис , инфекција со хеликобактер или чир.

Треба да се спомене дека луѓето кои имаат дијафрагматски инфаркт често се жалат на силна болка во стомакот и затоа е важно секогаш да се прави ЕКГ на пациент со такви тегоби.

Исто така, болката под десниот ребро може да биде знак за воспалено жолчно кесе или камења во него.

Треба да се спомене дека абдоминалната болка може да биде предизвикана и од бубрежна колика, односно песок или камења во бубрегот.

Болката во долниот дел на грбот може да биде знак за акутен панкреатит.

Болката во десниот долен квадрант обично е поврзана со воспаление на слепото црево, но цистите и туморите на јајниците исто така можат да предизвикаат болка во таа регија, се разбира во други делови на абдоменот, како и ПМС.

Болните периоди често се извор на неподнослива болка.

Посебна група е претставена со воспалителни болести на цревата, каде што може да има грчеви, надуеност, запек или дијареа, а причините можат да бидат различни.

Состојбите придружени со висока температура и дијареа обично се од заразна природа, но ако траат подолг временски период, може да бидат знак за улцеративен колитис или Кронова болест.

Придружните симптоми се делови од сложувалката кои ја прават сликата цела.

Секогаш треба да го проверувате крвниот притисок на некој со абдоминална болка.

Нискиот крвен притисок и стомачните болки се нешто на кое треба да внимавате и секогаш се предупредувачки знак.

Повраќање крв, крвава или црна столица се исто така итни случаи бидејќи тие претставуваат крварење од гастроинтестиналниот тракт.

Проблемите со урината, покачената температура, жолтицата, интензитетот на болката, локализацијата и нејзиното ширење, времетраењето, столицата и еден куп други симптоми всушност ни помагаат во дијагностицирањето бидејќи на тој начин одлучуваме кои тестови да ги направиме за да утврдиме која е причината.

Најважно е пациентот навреме да се јави кај докторот и да не ги игнорира сигналите кои ги испраќа телото, бидејќи стомачните болки секогаш имаат причина, а често може да настанат компликации доколку не реагирате навреме.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име