Дома Здравје Болка под десното ребро: Што може да ја предизвика и како да...

Болка под десното ребро: Што може да ја предизвика и како да се лекува

19791
0

Болка под десното ребро: Што може да ја предизвика и како да се лекува

Ако некогаш сте почувствувале болка под десното ребро , сигурно сте се запрашале што може да биде причината и како да се ослободите од тоа непријатно чувство. Дали е тоа нешто безопасно или симптом на нешто посериозно? Во оваа статија ќе ви откриеме различни можни причини и начини за лекување на болката под десното ребро.

Содржината

Причини за болка под десното ребро

Проблеми со жолчното кесе

Проблеми со црниот дроб

Проблеми со бубрезите

Проблеми со белите дробови

Проблеми со слезината

Проблеми со мускулите или ребрата

Проблеми со дигестивниот тракт

Синдром на нервозно дебело црево (IBS)

Панкреас и болка под десното ребро

Психосоматски причини за болка под десното ребро

Дополнителни совети за болка под десното ребро

Алтернативни методи за ослободување од болка

Кога да се оди на лекар?

Превенција на болка под десното ребро

Болка под десното ребро кај децата

9 често поставувани прашања за овој тип на болка

Заклучок

Причини за болка под десното ребро

Болката под десното ребро може да биде резултат на разни медицински состојби или повреди. Подолу се наведени некои од најчестите причини за болка во овој дел од телото, како и придружните симптоми и методи на лекување.

Проблеми со жолчното кесе

Воспалението на жолчното кесе (холециститис) или присуството на жолчни камења може да предизвика болка под десното ребро, кое често се шири на десното рамо или грбот.
Дополнителни симптоми и дијагноза: Може да вклучува гадење, повраќање, треска и жолтица. Дијагнозата често се поставува врз основа на ултразвук, крвни тестови и, во некои случаи, холецистографија.
Третмани и терапии: Лекови за болка, промени во исхраната и, во потешки случаи, хируршко отстранување на жолчното кесе (холецистектомија) може да се препорачаат третмани.

Проблеми со црниот дроб

Зголемен црн дроб (хепатомегалија), инфекција на црниот дроб (хепатитис) или замастен црн дроб може да предизвикаат болка под десното ребро.
Дополнителни симптоми и дијагноза: може да вклучува замор, губење на апетит, оток на стомакот и жолтица. Дијагнозата обично се базира на тестови на крвта, ултразвук или биопсија на црниот дроб.
Третмани и терапии: Третманите може да вклучуваат лекови, промени во животниот стил (на пример, намалување на потрошувачката на алкохол), промени во исхраната и, во потешки случаи, трансплантација на црн дроб.

Проблеми со бубрезите

Камења во бубрезите, инфекција на бубрезите (пиелонефритис) или воспаление на бубрегот (гломерулонефритис) може да доведат до болка во десниот долен дел на грбот, која може да зрачи кон десниот ребро кафез.
Дополнителни симптоми и дијагноза: Може да вклучува болки во грбот, крв во урината, често мокрење и треска. Дијагнозата обично се поставува врз основа на тест на урина, ултразвук и КТ преглед.
Третмани и терапии: Лекови за контрола на инфекции, промени во исхраната, дијализа или, во потешки случаи, трансплантација на бубрег може да бидат опции за третман.

Проблеми со белите дробови

Пневмоторакс (колабирано белодробно крило) или плеврит (плеврит) може да предизвикаат болка под десното ребро, што се влошува со длабоко дишење или кашлање.
Дополнителни симптоми и дијагноза: Дополнителни симптоми може да вклучуваат отежнато дишење, болка при дишење и кашлица. Дијагнозата обично се поставува врз основа на рендген на граден кош, КТ скен или ултразвук.
Третмани и терапии: Третманите може да вклучуваат лекови, физикална терапија, кислород и, во некои случаи, хируршка интервенција.

Проблеми со слезината

Зголемената слезина (спленомегалија) може да предизвика болка на левата страна, но во некои случаи може да зрачи и на десниот ребро.
Дополнителни симптоми и дијагноза: Симптомите може да вклучуваат болка во горниот лев абдомен, замор и анемија. Дијагнозата обично се поставува врз основа на физички преглед, тестови на крвта и ултразвук.
Третмани и терапии: Лекови за контрола на инфекции, промени во животниот стил, имунизации и, во потешки случаи, хируршко отстранување на слезината (спленектомија) може да се препорачаат третмани.

Проблеми со мускулите или ребрата

Мускулни грчеви, повреди или фрактури на ребрата исто така може да предизвикаат болка под десното ребро.
Дополнителни симптоми и дијагноза: Симптомите може да вклучуваат локализирана болка, оток и модринки. Дијагнозата обично се поставува врз основа на физички преглед, рендген или, во некои случаи, КТ скен.
Третмани и терапии: Лекови за болка, физикална терапија, ладење или загревање на повредената област и, во некои случаи, операција може да бидат опции за третман.

Проблеми со дигестивниот тракт

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), дуоденален улкус или воспаление на панкреасот (панкреатитис – повеќе во посебен дел) може да доведат до болка во абдоменот, која може да зрачи кон десниот ребро кафез.
Дополнителни симптоми и дијагноза: Дополнителни симптоми може да вклучуваат металоиди, гадење, повраќање и губење на тежината. Дијагнозата обично се заснова на ендоскопија, мерење на pH на хранопроводникот и тестови на крвта.
Третмани и терапии: Третманите може да вклучуваат лекови (на пример, антациди, инхибитори на протонска пумпа), исхрана и промени во животниот стил и, во некои случаи, операција.

Синдром на нервозно дебело црево (IBS)

Абдоминална болка, надуеност и промени во фреквенцијата или конзистентноста на столицата може да укажуваат на SIC, што може да предизвика болка под десното ребро.
Дополнителни симптоми и дијагноза: Симптомите може да вклучуваат абдоминална болка, надуеност, промени во фреквенцијата или конзистентноста на столицата. Дијагнозата обично се поставува врз основа на исклучување на други медицински состојби и анализа на симптомите.
Третмани и терапии: Третманите обично вклучуваат промени во исхраната, употреба на лекови (на пример, антиспазмодици, лаксативи), вежби за намалување на стресот и, во некои случаи, терапија.

Доколку чувствувате болка под десното ребро, важно е да побарате совет од лекар за да се утврди точната причина за болката и да се примени соодветен третман. Овие причини се само некои од можните сценарија, а вашиот лекар ќе може да постави дијагноза врз основа на вашите симптоми и медицинска историја.

Панкреас и болка под десното ребро

Иако болката во панкреасот обично предизвикува болка во горниот дел на стомакот, која се шири кон грбот, во некои случаи болката може да се почувствува и под десното ребро. Панкреасот е орган кој се наоѓа зад стомакот и игра клучна улога во варењето на храната и регулирањето на шеќерот во крвта.

Проблемите со панкреасот кои можат да предизвикаат болка вклучуваат:

Панкреатитис: Воспалението на панкреасот може да биде акутно или хронично. Акутниот панкреатит обично предизвикува силна, ненадејна болка во горниот дел на стомакот, додека хроничниот панкреатит може да предизвика помалку интензивна, но долготрајна болка. Во некои случаи, болката може да зрачи на десната страна на абдоменот, вклучувајќи ја и областа под десното ребро.

Цисти на панкреасот и псевдоцисти: акумулацијата на течност во или околу панкреасот може да предизвика болка која може да зрачи на десната страна на абдоменот.

Рак на панкреасот: во раните фази, ракот на панкреасот може да не предизвика никакви симптоми. Меѓутоа, како што расте туморот, може да има болка која се шири на десната страна на абдоменот и под десното ребро.

Ако се сомневате дека имате проблем со панкреасот, важно е да го посетите вашиот лекар за да ги процени вашите симптоми и да постави дијагноза. Лекарот ќе изврши физички преглед, ќе земе медицинска историја и може да нареди дополнителни тестови, како што се тестови на крвта, ултразвук, КТ скен или МРИ, за да се утврди точната причина за болката. Врз основа на дијагнозата, лекарот ќе препорача соодветни третмани и терапии.

Психосоматски причини за болка под десното ребро

Понекогаш, причината за болката под десното ребро може да биде психосоматска, односно поврзана со стрес, анксиозност или напнатост. Или кажано популарно, тоа е: „болка на нервна основа“. Во овие ситуации, телото може да реагира со различни физички симптоми, вклучително и болка. Еве неколку вообичаени психосоматски причини за болка под десното ребро:

Стрес и анксиозност – Стресот и анксиозноста може да предизвикаат напнатост во мускулите, вклучително и оние кои се наоѓаат под десниот ребро. Оваа напнатост може да доведе до болка и непријатност.

Напад на паника – Нападите на паника се интензивни напади на страв и паника кои можат да предизвикаат бројни физички симптоми, вклучително и болка под десното ребро. Ако мислите дека имате напад на паника, побарајте помош од лекар или психолог.

Депресија – Депресијата може да влијае и на физичкото здравје, предизвикувајќи различни симптоми, вклучувајќи болка под десното ребро. Ако се сомневате дека имате депресија, побарајте стручна помош.

Како да препознаете психосоматска болка под десното ребро

Препознавањето на психосоматска болка под десното ребро може да биде предизвик, бидејќи може да се чувствува слично на болката предизвикана од физички проблеми. Сепак, некои знаци може да укажуваат на тоа дека болката е психосоматска по природа:

Болката се јавува или се влошува во стресни ситуации или за време на епизоди на анксиозност

Нема видливи физички проблеми кои би можеле да ја објаснат болката

Болката се намалува или исчезнува кога се чувствувате опуштено и смирено

Ако се сомневате дека вашата болка под десното ребро е психосоматска, разговарајте со вашиот лекар или психолог. Тие можат да ви помогнат да најдете ефективни начини за справување со стресот и анксиозноста, што може да ја ублажи болката и да го подобри вашето целокупно ментално и физичко здравје.

Дополнителни совети за болка под десното ребро

Доколку чувствувате болка под десното ребро, важно е да не паничите, туку да преземете одредени чекори за да ја утврдите причината за болката и да го решите проблемот. Еве што можете да направите:

Консултирајте се со лекар – Доколку болката трае долго, е интензивна или е придружена со други симптоми, задолжително посетете лекар. Тој ќе ви поставува прашања за вашите симптоми, ќе ве прегледа и може да нареди дополнителни тестови за да се утврди точната причина за вашата болка.

Земете лекови против болки – ако болката не е премногу интензивна, можете да пиете лекови против болки како парацетамол или ибупрофен. Имајте на ум дека лековите против болки обезбедуваат само привремено олеснување на болката и не ја решаваат причината за проблемот.

Одмор – Ако болката е предизвикана од проблеми со мускулите, одморот може да помогне во ублажување на болката. Избегнувајте физички активности кои ја влошуваат болката, но не одморајте премногу бидејќи тоа може да доведе до вкочанетост и слабост на мускулите.

Исхрана и хидратација – Ако болката е предизвикана од гастроинтестинални проблеми, внимавајте на исхраната. Избегнувајте мрсна, зачинета храна и алкохол и консумирајте повеќе влакна, овошје и зеленчук. Исто така, пијте многу вода за да останете хидрирани.

Лекување на основниот проблем – Откако лекарот ќе ја утврди причината за болката под десното ребро, важно е да ги следите неговите препораки за лекување на основниот проблем. Тие може да вклучуваат лекови, промени во животниот стил или, во некои случаи, хируршки процедури.

Алтернативни методи за ослободување од болка

Покрај конвенционалниот медицински третман, некои луѓе се одлучуваат за алтернативни методи за ублажување на болката под десното ребро. Овие методи не се замена за медицински совет и третман, но може да помогнат во ублажување на болката кај некои луѓе:

Терапија со топлина и студ – Топлината може да помогне да се релаксираат мускулите и да се ублажи болката, додека студот може да го намали воспалението и отокот. Обидете се да користите топли облоги или ладни облоги на болното место, но внимавајте да не ја оштетите кожата.

Масажа – Масажата може да помогне во ублажување на мускулната тензија и болка под десниот ребро кафез. Размислете за посета на лиценциран терапевт за масажа или научете техники за самомасажа што можете да ги примените дома.

Акупунктура – Акупунктурата е древна кинеска терапија која користи фини игли за да стимулира одредени точки на телото. Некои луѓе сметаат дека акупунктурата помага при ублажување на болката, вклучително и болка под десното ребро.

Техники за медитација и релаксација – Ако вашата болка е поврзана со стрес и напнатост, техниките на медитација и релаксација, како што се длабоко дишење и прогресивна мускулна релаксација, можат да помогнат во ублажување на болката.

Хербални третмани – Некои растителни препарати, како што се камилица, маточина и валеријана, можат да помогнат во релаксација на мускулите и ублажување на болката. Пред да пробате било каков третман со билки, проверете кај вашиот лекар за да бидете сигурни дека е безбеден за вас.

Секогаш проверувајте со вашиот лекар пред да пробате каков било алтернативен третман за да бидете сигурни дека е безбеден и соодветен за вашата ситуација.

Кога да се оди на лекар?

Иако болката под десното ребро е често безопасна и поминува сама по себе, постојат ситуации кога е важно да се побара стручна помош. Посетете лекар ако:

Болката трае подолго од неколку дена

Болката се зголемува или се шири на други делови од телото

Имате треска, треска или други симптоми на инфекција

Имате силна болка во стомакот или градите

Имате потешкотии со дишењето или голтањето

Забележете ги промените во бојата или конзистентноста на столицата, како црна, катнеста столица или крв во столицата

Наеднаш слабеете без причина

Превенција на болка под десното ребро

Некои превентивни мерки можат да помогнат да се намали ризикот од болка под десното ребро. Еве неколку совети што можете да ги примените:

Внимавајте на исхраната – Здравата, урамнотежена исхрана може да го намали ризикот од гастроинтестинални проблеми кои можат да предизвикаат болка под десното ребро. Избегнувајте претерано масна, зачинета и пржена храна и консумирајте повеќе овошје, зеленчук, житарки и посни протеини.

Вежбајте редовно – Физичката активност е клучна за одржување на здрави мускули, зглобови и органи. Се препорачуваат најмалку 30 минути умерена аеробна активност, како што се брзо одење, возење велосипед или пливање, пет пати неделно.

Правете паузи – Ако поминувате многу време седејќи или стоејќи, важно е да правите паузи и да ја промените положбата на телото за да спречите мускулен замор и болка.

Практикувајте добри техники за кревање – кревајте правилно, користејќи ги нозете наместо грбот и стомачните. Исто така, избегнувајте сами да кревате тешки товари.

Не ги игнорирајте симптомите – Ако почувствувате болка или други симптоми кои укажуваат на можен здравствен проблем, не ги игнорирајте. Посетете лекар и поправете го проблемот пред да се влоши.

Не заборавајте дека превенцијата е клучна, затоа внимавајте на здравата исхрана, вежбајте редовно и следете ги сите промени во вашето тело. На овој начин, можете да го намалите ризикот од болка под десното ребро и да го подобрите целокупното здравје.

Болка под десното ребро кај децата

Кога се јавува болка под десното ребро кај децата, важно е родителите и лекарите внимателно да ги проценат симптомите и да ги преземат неопходните чекори за дијагноза и третман. Причините за болка под десното ребро кај децата може да бидат слични на оние кај возрасните, но има и некои причини кои се специфични за децата. Подолу се некои од најчестите причини за болка под десното ребро кај децата:

Воспаление на слепото црево (апендицитис): Ова е итен случај што бара брза медицинска интервенција. Симптомите вклучуваат болка во долниот десен абдомен, гадење, повраќање и треска.

Повреди: Децата се склони на повреди за време на игра или спорт, што може да резултира со болка под десното ребро. Повредите може да вклучуваат истегнување на мускулите, удари или фрактури на ребрата.

Инфекции на уринарниот тракт: Кај децата, инфекциите на уринарниот тракт може да предизвикаат болка под десното ребро, заедно со симптоми како што се често мокрење, печење за време на мокрењето и треска.

Проблеми со жолчното кесе: Иако се поретки кај децата, проблемите со жолчното кесе може да предизвикаат болка под десното ребро, особено ако има семејна историја на жолчни камења или други проблеми со жолчното кесе.

Белодробни инфекции: Пневмонијата и бронхитисот се чести кај децата и може да предизвикаат болка под десното ребро, заедно со симптоми како кашлица, отежнато дишење и треска.

Ако вашето дете чувствува болка под десното ребро, важно е да посетите лекар за да ги процени симптомите и да постави дијагноза. Лекарот ќе изврши физички преглед и може да нареди дополнителни тестови, како што се тестови на крвта, рендгенски снимки или ултразвук, за да се утврди точната причина за болката. Врз основа на дијагнозата, лекарот ќе препорача соодветни третмани и терапии за вашето дете.

Што укажува болката во левата страна на стомакот под ребрата?

9 често поставувани прашања за овој тип на болка

Прашање: Кои се најчестите причини?
Одговор: Најчестите причини за болка под десното ребро вклучуваат проблеми со жолчното кесе (жолчни камења, холециститис), апендицитис, синдром на нервозно дебело црево, камења во бубрезите и меѓуребрена невралгија.

Прашање: Кога треба да побарам лекарска помош за болка под десното ребро?
Одговор: Ако имате силна, постојана или влошена болка, придружена со висока температура, гадење, повраќање, губење на апетит или промени во столицата, треба да побарате лекарска помош.

Прашање: Дали болката под десното ребро може да биде поврзана со срцето?
Одговор: Иако болката во срцето обично предизвикува болка во градите која зрачи на левото рамо и рака, во ретки случаи болката може да се почувствува и под десното ребро. Ако се сомневате дека има проблеми со срцето, посетете го вашиот лекар.

Прашање: Како се дијагностицира причината за болката под десното ребро?
Одговор: Дијагнозата се поставува врз основа на физички преглед, историја и дополнителни тестови, како што се тестови на крвта, ултразвук, КТ скен или МРИ.

Прашање: Дали бременоста може да предизвика болка под десното ребро?
Одговор: Да, бременоста може да предизвика болка под десното ребро поради растот на матката, промена на положбата на органите или зголемен притисок врз дијафрагмата.

Прашање: Како се лекува болката под десното ребро?
Одговор: Третманот зависи од причината за болката и може да вклучува лекови против болки, промени во исхраната, физикална терапија или операција.

Прашање: Дали болката под десното ребро може да биде симптом на стрес или анксиозност?
Одговор: Да, стресот и анксиозноста може да предизвикаат мускулна напнатост и болка на различни делови од телото, вклучувајќи ја и областа под десното ребро.

Прашање: Дали болката под десното ребро може да биде симптом на нешто сериозно?
Одговор: Иако болката под десното ребро често не е знак за сериозен здравствен проблем, таа може да укаже на состојби кои бараат третман, како што се апендицитис, жолчни камења или камења во бубрезите. Доколку болката трае долго или се влошува, задолжително побарајте лекарска помош.

Прашање: Дали болката под десното ребро може да се прошири на други делови од телото?
Одговор: Да, овој тип на болка може да се прошири на други делови од телото, како што се грбот, рамото или стомакот, во зависност од причината за болката. Ако болката се прошири или се влоши, посетете лекар за да ја утврдите причината и да започнете соодветен третман.

Заклучок

Болката под десното ребро може да биде непријатна и загрижувачка, но во повеќето случаи не е причина за сериозна загриженост. Ако ги преземете сите неопходни чекори за да ја утврдите причината за болката и да го решите основниот проблем, најверојатно ќе можете успешно да ја ублажите болката и да се вратите во нормален живот.

Сепак, важно е да се напомене дека ова не е замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лекар или друг квалификуван здравствен работник ако имате какви било прашања или грижи за вашето здравје и третман.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име