Дома Здравје Билни додатоци за олеснување на симптомите на менопауза

Билни додатоци за олеснување на симптомите на менопауза

2418
0

Билни додатоци за олеснување на симптомите на менопауза

Топли бранови, непријатни придружници на менопаузата, често придружни поплаки како што се несоница, сексуална дисфункција и болки во грбот, рамената и зглобовите, може да се ублажат со користење на неколку билки. На пазарот има многу додатоци за ублажување на симптомите на менопаузата, но изборот на најдобриот може да биде предизвик. За да се справите со овие симптоми на природен начин, можете да размислите за хербални суплементи чии ефекти се потврдени со научни студии.

Менопаузата обично се јавува околу 50-тата година од животот, а препорачаните третмани вклучуваат хормонална и/или нехормонална терапија. Сепак, на пазарот постојат додатоци кои можат да обезбедат ослободување од симптомите на менопауза, како што се топли бранови, несоница, сексуална дисфункција и болки во мускулите и зглобовите.

Билни додатоци нудат алтернатива на хормоналната и нехормоналната терапија. Важно е да се напомене дека не се препорачуваат сите додатоци подеднакво, особено ако се земаат без консултација со лекар. На пазарот често можете да најдете суплементи кои не се регистрирани во базата на податоци, што значи дека нивната ефикасност и здравствена соодветност не се потврдени.


Едно од растенијата што се издвојува е црниот кохош (actaea racemosa или cimicifuga racemosa). Иако мислењето е поделено во научната заедница за неговата ефикасност, мета-анализата од 2020 година сугерира дека црниот кохош може да ги ублажи топли бранови со минимални несакани ефекти. Оваа билка често се препорачува на жени кои не можат да користат хормонска терапија.

Женшенот (panax женшен) често се смета за енергична билка, и иако не е докажано дека ги ублажува топли бранови, студиите покажуваат дека може да го регулира расположението, да помогне при несоница и сексуална дисфункција поврзани со менопаузата.

Сојата, според некои студии, може да ја намали фреквенцијата на топли бранови за 31%. Сојата содржи изофлавони кои делуваат слично на естрогенот, го намалуваат холестеролот и триглицеридите. Иако е безбеден за повеќето жени, некои организми не можат ефикасно да ја метаболизираат сојата.

Кантарионот (Hypericum perforatum L) традиционално се користи за намалување на симптомите на депресија и менопауза. Помалите студии сугерираат дека кантарионот може да го намали интензитетот на топли бранови и да го подобри расположението.

Валеријаната (Valeriana officinalis L.) е позната по нејзиното дејство врз нервниот систем и антиоксидантните својства. Студија од 2023 година известува дека екстрактот од коренот на валеријана може да помогне во ублажување на топли бранови и други симптоми на менопауза.

Важно е да се напомене дека пред да започнете да земате каков било додаток, консултирајте се со вашиот лекар, особено ако веќе користите други лекови. Некои билки, како кантарионот, можат да комуницираат со лекови и важно е да бидете сигурни дека додатоците се безбедни за вашето здравје.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име