Дома Здравје Бета блокатори, какви лекови се тие?

Бета блокатори, какви лекови се тие?

6828
0

Бета блокатори, какви лекови се тие?

Бета-блокаторите се еден од најчесто препишуваните лекови и во општата пракса и во специјализираните клиники. Многу често пациентите од огромните информации што ги добиваат забораваат или не добиваат објаснување за што е тоа. Поради оваа причина, во овој текст ќе се обидеме да ви објасниме што се бета блокаторите и за што служат.

Што се бета блокатори?

Бета-блокаторите се вид на лек кој се врзува за бета рецепторите во нашето тело.

Постојат три типа на овие рецептори, бета еден, бета два и бета три. Овие рецептори се шират низ нашето тело од срцето и крвните садови до бубрезите… За нив се прикачени хормони кои се одговорни за подигнување на нивото на функционирање на нашиот организам. Тука, пред сè, разликуваме адреналин и норадреналин.

Кога овие хормони се врзуваат за бета рецепторите, доаѓа до забрзување на отчукувањата на срцето, зголемување на притисокот, забрзување на дишењето, зголемено производство на енергија итн.

Сето ова претставува форма на нормално функционирање на организмот. Особено во стресни ситуации, кога човек е под зголемен притисок, нападнат итн. Бета блокаторите го блокираат врзувањето на хормоните на стрес со бета рецепторите. Со тоа индиректно го забавуваат отчукувањата на срцето, крвниот притисок и сл.

Ова е нивната претпочитана функција кога нашите нормални контролни механизми не успеваат да ја контролираат претераната реакција на хормонот на стрес кој се врзува за бета рецепторите.

За што служат бета блокаторите?

Со оглед на широката дистрибуција на бета рецептори во нашето тело, бета блокаторите имаат широк опсег на употреба. Нивното дејство зависи првенствено од типот на рецепторот што го блокираат. Во оваа смисла, тие можат да се поделат на селективни, кои блокираат само бета еден или неселективни, кои блокираат бета еден и бета два рецептори. Бета три рецепторите се наоѓаат во масното ткиво и засега немаат големо значење.

Употребата на бета блокатори подразбира регулирање на:

Забрзано чукање на срцето ,

Висок притисок ,

Различни видови на аритмии ,

Ангина пекторис ,

Конгестивна срцева слабост, но кога пациентите се во компензирана состојба ,

Срцев удар ,

Други срцеви заболувања ,

Мигрена ,

Глауком ,

Тремор,

Анксиозност итн…

Кои се несаканите ефекти на бета блокаторите?

Најчестите несакани ефекти се поврзани со нивното влијание врз срцето и крвните садови. Најпрво ги споменуваме бавниот пулс (брадикардија) и нискиот крвен притисок. Покрај тоа, проблемите во форма на несоница, вртоглавица , гадење , проблеми со потенцијата, запек …

Заболените од астма може да имаат егзацербација на нивната болест, поради што овие лекови се воведуваат со посебна претпазливост кон нив и има специфични видови што им се даваат.

Кој не треба да ги користи овие лекови?

Постојат специфични контраиндикации за секој тип на бета блокатори.

Затоа, задолжително проверете ги упатствата доколку немате ниту едно од нив и задолжително разговарајте за нив со вашиот лекар пред да започнете со терапија.

Некои од универзалните контраиндикации би биле:

Бавно чукање на срцето ,

Низок притисок ,

Преосетливост на активната супстанција на лекот ,

Инсуфициенција на црниот дроб или влошување на функцијата на црниот дроб ,

Акутна срцева слабост, кардиоген шок, срцева декомпензација …

Срцеви блокови, АВ блок од втор и трет степен без пејсмејкер, синоатријален блок, синдром на болен синус …

Нелекуван феохормоцитом ,

Присуство на анамнестички податоци за бронхоспазам или бронхијална астма ,

Метаболна ацидоза итн .

Што најмногу ги интересира пациентите?

Од гледна точка на општите лекари, често се среќаваме со сомнежите на пациентите во однос на употребата на овие лекови.

Пред сè, станува збор за сомнеж за зголемен притисок.

Овие лекови не се во првата линија на лекови кои се даваат за регулирање на високиот крвен притисок.

Дека на прославата делуваат спуштајќи ја, но пред се им се дадени да ја регулираат работата на срцето.

Понекогаш пропранолол, кој припаѓа на групата на бета-блокатори, се дава и за симптоми како анксиозност.

Со блокирање на бета рецепторите ги намалуваат симптомите на анксиозност, но не го решаваат основниот проблем на анксиозноста, односно причината за нејзиното појавување.

Ова бара друг пристап, велат психијатар или психотерапевт.

Кај астматичари и хроничен опструктивен бронхитис, претходно не се давале бета-блокатори бидејќи повеќето од нив биле неселективни, па делувале на двата типа бета рецептори и бета 1 во срцето и бета 2 во белите дробови.

Со доаѓањето на кардиоселективни бета-блокатори кои делуваат само на бета1 рецепторите, можно е пациентите со хронични белодробни заболувања кои често имаат тахикардија и други нарушувања на ритамот да ги користат овие лекови.

Еден од широко користените е небиволол.

Посебен сомнеж за пациентите е прашањето „Дали тие мора да пијат засекогаш откако ќе почнете со нив и дали мора да пијат секој ден“.

Одговорот е дека овие лекови мора да се земаат секој ден!

Ако случајно заборавите да испиете едно апче, не е ништо страшно, ќе го земете следниот ден кога треба да се закаже.

Доколку не сте сигурни дали сте го земале лекот, подобро е да ја прескокнете отколку да ја дуплирате терапијата.

Откако ќе се започне со оваа терапија, може да се прекине, но само со договор со докторот.

Има посебно постепено повлекување на оваа терапија и не треба сами да ја прекинувате.

На крајот, би нагласиле дека бета блокатори не треба да се даваат на лица кои користат некои од лековите од семејството на селективни блокатори на калциумови канали кои делуваат директно на срцето (Верапмил, Изопамил…).

Доколку забележите дека ги пиете заедно, задолжително контактирајте го вашиот лекар за да може да ви ја поправи терапијата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име