Дома Здравје Ајдучка трева: Употреба во хербалната медицина и готвењето

Ајдучка трева: Употреба во хербалната медицина и готвењето

5758
0

Ајдучка трева: Употреба во хербалната медицина и готвењето

Ајдучката трева е популарно лековито растение кое луѓето го користеле уште од античко време. Современите научни истражувања ги докажаа неговите индивидуални лековити својства во хербалната медицина.

Ајдучката трева е вклучена во официјалните фармацевски компании на бројни европски земји, Кина и Индија. До 19 век војниците го користеле ова растение за да го запрат крварењето од раните, да спречат инфекција и да го забрзаат заздравувањето. Денес, дури и науката потврди одредени лековити својства.

Ајдучка трева: Растение со многу лековити својства

Achillea millefolium содржи најмалку 82 активни компоненти кои ги објаснуваат неговите лековити својства. Содржи есенцијални масла, витамини, флавоноиди , алкалоиди, монотерпени, полиацетилени, тритерпени. Содржи и амино киселини, аскорбинска фолна, кофеинска, салицилна и сукцинска киселина, како и танини и кумарини.

Благодарение на високата содржина на флавоноиди и феноли, како и сесквитерпени и алкамиди, ова растение има силни антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Благодарение на неговите имуномодулаторни компоненти, равнец има цитотоксичен и анти-чир ефект.

Активноста на растението против различни соеви на бактерии, габи и паразити е забележана поради присуството на широк опсег на секундарни активни метаболити.

Ајдучка трева во традиционалната медицина

Речиси сите народни традиции зборуваат за неговите холеретски, диуретични, антисептички, деконгестиви, антиспазмодични, адстрингентни, лековити и коагулантни својства.

Карактеристичната горчина на ова растение го направи омилена состојка за правење голем број тоници: вино и ароматизирани жестоки пијалаци, тинктури, билни чаеви, лушпи и други препарати кои сè уште се користат во хербалната медицина.

Го олеснува варењето и е природен диуретик

Современите билкари ја користат за лекување на инфекции на респираторниот тракт, дигестивни нарушувања, диспепсија, гастропареза, анорексија, хипертензија, заболувања на црниот дроб и како стимулатор на менструалниот циклус .

Современи истражувања и научни податоци

Бројни студии ги потврдија лековитите својства што му ги припишува традиционалната медицина. Експериментите ин витро и на животни ја покажаа способноста наАјдучката трева да ги намалува грчевите на мазните мускули, да го намали крвниот притисок, да ги прошири бронхиите и да го запре крварењето.

Се покажа дека има антиспазмодични својства и античир, ја штити слузокожата на желудникот и црниот дроб и ја стимулира функцијата на билијарниот тракт. Понатаму, антиулцерниот потенцијал на растението не е придружен со никакви знаци на токсичност дури и со долготрајна хронична изложеност.

Една студија покажа дека растението содржи моќен алкалоид (алкамид) кој има способност да го намали воспалението на акните, да ги чисти слободните радикали и да ја намали активноста на тирозиназата, отстранувајќи ја резидуалната пигментација што произлегува од третманите за акни .

Како се користи во народната медицина?

Во народната медицина, ајдучката трева традиционално се консумира во следниве форми:

Сушени лисја и цветови: од кои се подготвуваат инфузии и лушпи за внатрешна и надворешна употреба.
Тинктура или течен екстракт: Алкохолни екстракти за внатрешна употреба.
Етерично масло: ароматична материја која се добива со дестилирање на воздушните делови на растението.
Сок: Се добива со цедење на свежо растение и е наменет за внатрешна употреба.

Рецепти за тинктури и лушпи

Инфузии, лушпи и билни чаеви на база на трева од равнец се користат за губење на апетит, дигестивни проблеми (диспепсија), грчеви во стомакот, болки во цревата и менструацијата.

Билен чај (инфузија): Истурете една лажичка од сушеното растение со чаша врела вода. Оставете да отстои 10 минути, процедете. Чаша чај е дневна количина, а се консумира три пати на ден помеѓу оброците.

Лушпа: прелијте со 500 мл врела вода со лажица суви билки и варете на тивок оган 10-15 минути. Процедете и пијте 1/2 чаша до три пати на ден. Лушпата е корисна за лекување на рани, чиреви и крварење.

Тинктура: Истурете 50 g сува билка во шише и истурете 500 ml вотка. Оставете на темно место 10 дена со повремено мешање. Во случај на хипертензија, пијте по една кафена лажичка тинктура разредена во 1/3 чаша вода, два пати на ден – наутро, на празен стомак и навечер пред спиење.

Повреди и воспаленија на кожата

Подгответе инфузија со преливање на една лажица од сувата билка со чаша вода. Оставете покриено 10 минути, процедете и изладете. Натопете чиста крпа во овој чај, исцедете ја и нанесете ја на погодената област. Повторете неколку пати на ден. Не нанесувајте го овој облог на отворени рани.

Етерично масло

Неколку пати на ден, нанесете неколку капки есенцијално масло од ајдучка трева разредено во мала количина масло за носење на воспалените места на кожата. Не користете на отворени рани.

Како се користи во готвењето?

Ова лековито растение е доста за јадење. Тоа е корисно за здравјето, па затоа е пожелно во кујната. Младите зелени листови и цветните глави се користат како зачини за салати, супи, јадења од месо и риба, колачи и се додаваат во ликери, коктели и витамински пијалоци. Напролет, кога ќе се појават првите листови, се берат и се мешаат со разни салати.

Рецепти за здрави оброци

Салата од цвекло и Ајдучка трева

Компоненти:

400-500 гр цвекло

50 гр млади и зелени листови од ајдучка трева

4 лажици кисела павлака

4 лажици шеќер

3 лажици јаболков оцет

Подготовка: Сварете го цвеклото додека да омекне, излупете го и исечете го на коцки. Додадете сечкана трева од равнец, посипете со шеќер, зачинете со кисела павлака и оцет.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име