Дома Психолошки совети Анксиозноста станува сè почеста: Препознајте ги симптомите и откријте начини на самопомош…

Анксиозноста станува сè почеста: Препознајте ги симптомите и откријте начини на самопомош…

240
0

Паничните напади и вознемиреноста се сè почести проблеми со кои се соочуваат луѓето во нашето општество. Анксиозноста како емоција е природна состојба, но присуството на неоснован страв е нефункционална емоција која го попречува нормалниот живот.


Пандемијата Ковид-19 влијаеше на менталното здравје на луѓето ширум светот, вклучително и на нашата земја. Страв од инфекција со коронавирус, намалени социјални контакти, карантин и економска состојба доведоа до тоа се повеќе луѓе да ги чувствуваат симптомите на вознемиреност.


Анксиозноста е природна реакција на вашето тело на стрес и претставува чувство на страв или страв од она што следува. На првиот училишен ден, одењето на интервју за работа или одржување говор може да предизвика повеќето луѓе да чувствуваат страв и нервоза. Меѓутоа, ако чувството на вознемиреност е екстремно, трае подолго од шест месеци и се меша со вашиот живот, може да имате анксиозно растројство.


Иако причината за вознемиреноста не е секогаш јасна, многу фактори можат да доведат до анксиозност, од кои некои се наследно однесување, околности од детството, критични родители и родители со голема побарувачка, акумулиран стрес, други здравствени состојби, стимуланси и наркотични средства.


Сепак, постојат и фактори кои придонесуваат за одржување на анксиозноста, како што се избегнување фобични ситуации, вознемирен внатрешен говор, искривени верувања, потиснати емоции итн.


Препознајте ги симптомите на вознемиреност за да знаете како да си помогнете
Анксиозноста е емоција која често е придружена со физички симптоми. Некои од најчестите симптоми на вознемиреност се отежнато дишење, срцебиење, напади на паника, грчеви во стомакот, прекумерно потење, губење на апетит итн.


Анксиозноста може да трае од неколку секунди до неколку години и ако симптомите на вознемиреност се појават подолг временски период, тие може да резултираат во анксиозно растројство.


Повремената вознемиреност е составен дел од животот. Можеби ќе се чувствувате вознемирено и вознемирено кога ќе се соочите со проблем. Сепак, анксиозните нарушувања вклучуваат повеќе од привремена грижа или страв. Симптомите што ги доживеал вознемирена личност можат да попречат во секојдневните активности како што се работата, училишната работа и врските.


Постојат неколку видови на анксиозни нарушувања, вклучувајќи генерализирано анксиозно растројство, панично растројство и разни нарушувања поврзани со фобии.


Начини на самопомош…
Анксиозните нарушувања се третираат со терапија со лекови, но тие се надминуваат и со разни видови психотерапија. Сепак, покрај терапијата, многу е важна и самопомош, но дури и ако имате вознемиреност од време на време, важно е да знаете како да си помогнете.
За да ги намалите симптомите на вознемиреност, физичката активност е многу важна, затоа вежбајте и правете јога секој ден. Исто така, правилна исхрана е важна, затоа јадете здрава храна. Намалете го внесот на кофеин и алкохол.


Ако се борите со оваа состојба, важна е поддршката од околината, семејството и пријателите. Дружењето со драги луѓе сигурно ќе ви се најде.

Претходна објаваПравославните верници го слават Благовец…
Следна објаваЧистиот дом спречува алергии…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име