Дома Здравје Алергиски ринитис…

Алергиски ринитис…

506
0

Ринитис е воспаление на носната слузница, која може да биде од алергиско или неалергиско потекло. Ако имате алергиски ринитис, вашиот имунолошки систем погрешно идентификува безопасна супстанција како натрапник, а таа супстанција потоа се нарекува алерген.

Имунолошкиот систем реагира на алергенот со ослободување на хистамин и хемиски медијатори кои обично предизвикуваат симптоми во носот, грлото, очите, ушите, кожата и усната шуплина. Сезонскиот алергиски ринитис најчесто е предизвикан од поленот кој е во воздухот во одредени сезони и во различни делови од земјата.

Алергискиот ринитис може да се појави и поради алергиска реакција на разни внатрешни супстанции, како што се прашина, прашински грини, инсекти, коса или плунка од домашни миленици. Овој тип на ринитис се нарекува повеќегодишен алергиски ринитис, бидејќи симптомите обично се јавуваат во текот на целата година.

Алергискиот ринитис не смее да биде предизвикан само од супстанции кои ги класифицираме како алергени, туку и супстанции од групата надразнувачи, како што се чад, силни мириси, промени во температурата или влажноста. Често луѓето со алергиски ринитис имаат и алергиски конјунктивитис (алергија на очите). Покрај тоа, алергискиот ринитис може да доведе до влошување на симптомите на астма.

СИМПТОМИ

Чешање во носот, усната шуплина, грлото, очите,

Кивање,

Наполнет нос,

Назален исцедок,

Насолзени очи,

Симптомите на сезонски алергиски ринитис нагло се влошуваат во пролет и есен, додека симптомите на повеќегодишниот алергиски ринитис се јавуваат во текот на целата година.

ДИЈАГНОСТИКА

Докторски преглед

Резултати од тест на крвта

Алерголошко тестирање: кожни тестови за инхалација и хранливи алергени (мерки за спречување на изложеност на полен или домашна прашина…)

ТРЕТМАН

Намалете ја изложеноста на алергени колку што е можно повеќе.

Антихистаминици и/или кортикостероиди во форма на назални спрејови или таблети.

КОИ ЛЕКАРИ ВИ ТРЕБААТ

општ лекар,

Интернист,

Алерголог/имунолог.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име