Дома Психолошки совети Ако сакате успех и мир, треба да бидете најважната личност во вашиот...

Ако сакате успех и мир, треба да бидете најважната личност во вашиот живот

952
0

Има луѓе кои го поминуваат целиот свој живот задоволувајќи ги другите. Ставањето на туѓите желби и потреби пред сопствените често не е чин на емпатија и несебичност. Тоа може да биде показател за искривен поглед на светот и сопствениот живот.

Ако ги занемарите сопствените потреби и ги ставате другите луѓе на прво место, тоа е знак дека чувствувате дека другите се поважни од вас. Луѓето кои го прават ова често не се ни свесни за своите постапки додека не почнат да се чувствуваат лошо и помалку вредни.

Нивното уживање со другите започнува со мали нешта како давање предност на предлозите на пријателите и на крајот се претвора во целосно замолчување и игнорирање на сопствените желби.

За вистинска среќа и успех во животот, неопходно е да се ставите себеси на прво место и да се сметате за најважна личност во животот. Ваквиот однос кон себе и животот не е нималку себичен.

Исто така, тоа не значи дека треба да престанете да се грижите за другите луѓе и да заборавите на емпатијата. Факт е дека ако немате здрав однос со себе, не можете да имате добар однос ниту со другите луѓе.

Ставајќи се себеси на прво место ќе го промени вашиот живот

Одлуките што ги носите не се носат за други луѓе, туку за себе. Направете си го животот поубав и подобар слушајќи ги сите добронамерни совети и критики, но правете го она што мислите дека е најдобро за вас. Најпрво веројатно ќе се чувствувате нервозни и исплашени, но по некое време ќе бидете слободни.

Исто така, ставајќи се себеси на прво место ќе покажете кои се вашите вистински пријатели. Вистинските пријатели никогаш нема да се налутат затоа што сте посветиле време на себе и на вашиот личен развој. Оној кој се лути поради тоа не треба ни да биде дел од вашиот живот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име